Razgovor:Japodi

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Japodi.
Rad na člancima
Pismohrane:

Da bi se uklonio predložak „originalne ideje“ potrebno je potkrijepiti navode iz označenog poglavlja literaturom enciklopedijskog tipa koja kao svoje autore nema Mitjela ili Zyelimeera Yoshamyju, odnosno A. Ž. Lovrića (budući da je riječ o ocu i sinu). Literatura enciklopedijskog tipa potrebna je kako bi se dokazalo da nije riječ o novim istraživanjima koja nisu općeprihvaćena. U protivnom, tekst treba skratiti i jasno naznačiti da je riječ o novijim istraživanjima koja nisu općenito prihvaćena u znanosti.--Donatus 12:51, 31. kolovoz 2007. (CEST)

Dobro, i na osnovu cega su Japodi - Iliri? Sta im je zajednicko, osim sto su i jedni i drugi bili mnogobosci, kao i Japanci? U redu, imali su kult zmije, ali, ni taj, niti je bio eksluzivno ilirski, niti univerzalno ilirski (uostalom, karakteristican je za juzne Ilire, prema Epiru). Mozda ce lingvistika pokazati kako su bili isti narod... jednog dana, kad bude pronadjen neki audio zapis. Kornjaca (razgovor) 00:51, 21. prosinac 2008. (CET)

Japodi[uredi kôd]

Da su oni pisali svoju historiju mi bi znali da su oni pripadali Ilirskoj skupini, ali pošto nisu oni pisali svoju historiju, već njihovi susjedi Grci i Rimljani, preko kojih se i zna da su postojali Ilirski narodi. Njih su rimski pisci nazvali Ilirima ne samo Japode već cjelokupnu jadransku obalu, Panoniju, i dole na jugu do granica sa sjevernim Epirom, dokle je graničila Ilirska država. Rimljani osvajaju Ilirik i stvaraju tu svoje provincije koje su u početku nazivane Ilirik, pa kasnije Dalmacija i Panonija.

Točnost[uredi kôd]

[1] I ovaj članak sadrži Yoshamine/Lovrićeve/Metapedijske falsfikate. --Croxyz (razgovor) 21:34, 24. ožujka 2020. (CET)[odgovori]