Razgovor:Kosta Pećanac

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Kosta Pećanac.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nije tačno da je sarađivao s Nemcima od prvog dana rata. Jedna od prvih akcija srpskih četnika u okupiranoj Jugoslaviji bilo je oslobađanje rudnika zlata i srebra Lece u južnoj Srbiji još u maju 1941. Tada je Pećanac sa oko 3.000 svojih boraca napao nemačke jedinice koje su čuvale rudnik i oterao ih do Medveđe. Čovek je sa svojom frakcijom oslobogio čitav jug Srbije od Nemaca! Njegova saradnja sa njima počinje onda kada mu nije dozvoljeno da zameni Dražu na mestu komandanta četnika u celoj Srbiji. Inače u južnoj Srbiji se, i dan-danas, kada se kaže četnik misli na četnike Koste Pećanca; Dražini četnici se nazivaju Dražićevcima.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 194.106.186.189 (razgovordoprinosi)

Kosta Pećanac je (za vreme I svetskog rata) poslat u Toplicu od strane srpske Vrhovne komande da organizuje gerilski obračun sa bugarskim okupatorom, a ne da "uguši ustanak" sopstvenog naroda. Možda bi autor članka mogao da pročita nešto o tim događajima, ako ga već zanimaju. Moj savet:

1. Јован Дероко, "Топлички устанак и оружани отпор у окупираној отаџбини 1916-1919", Београд, 1940. 2. Радоје Костић, "Топлички устанак 1917.", Ниш, 1987.)Царевич (razgovor) 18:01, 14. rujna 2011. (CEST)[odgovori]