Razgovor:Planina

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Planina.
Rad na člancima
Pismohrane:

Tekst bi trebalo premjestiti u članak Velebit[uredi kôd]

Među planinama Hrvatske najimpresivniji je Velebit. To je naša najduža planina. Proteže se od Senjskog bila na sjeveru do rijeke Zrmanje na jugu u dužini od 154 km. Međutim, podaci o dužini vrlo često se razlikuju. Neki autori smatraju da je geomorfološki Senjsko bilo zasebna cjelina. Bez obzira na razlike u mišljenjima Velebit ostaje jedna od najzanimljivijih destinacija. Kako za izletnike i planinare tako i za znanstvenike. Cjelokupna vršna zona Velebita zaštićena je kao Park prirode. Osim toga, tu se nalaze i dva nacionalna parka. NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica. U sklopu NP Sjeverni Velebit nalaze se i strogi rezervat: Hajdučki i Rožanski kukovi. U tom prostoru nalaze se i neki od najimpresivnijih speleoloških objekata u svijetu. Među njima treba istaknuti Lukinu jamu i Slovačku jamu. Brojni speleološki objekti se još uvijek istražuju. Osim svojih prirodnih obilježja na Velebitu su sačuvani i dijelovi antropogenog krajobraza.

Damirux

Najviša planina u Europi[uredi kôd]

Je Gora El'Brus u Kavkazu. Vrh pripada Rusiji. U metrima je to 5642.

Ulizivanje Francuskoj i Italiji po pitanju najviše planine u Zapadnoj Europi mislim da nije potrebno.

Goran 23:39, 7. veljača 2007. (CET)

Pogledaj članak Europa i Elbrus - opravdana izmjena Goran 00:58, 15. veljača 2007. (CET)

Stavio sam Mont Blanc u zagradu kao najvišu planinu Zapadne Europe, čisto iz tradicijskih razloga. Nadam se da tako neće smetati.--Donatus 07:17, 15. veljača 2007. (CET)

Na stranici zapadne Europe postoji lijepo Mont Blanc i ne treba tamo gdje ne pripada. "Mi smo jako dobri, tradicionalno čak s Italijom i Francuskom". Nikad! Goran 23:46, 22. veljača 2007. (CET)

Ipak sam vratio. Nema to veze s kim smo dobri, a s kim ne. Jednostavno, tako se bar donedavno učilo u školama, podatak o visini je točan, stavljeno je sve u zagradu s ograničenjem na Zapadnu Europu, jasno je da je viši onaj u Rusiji. Doista, nema potrebe za brisanje podatka.--Donatus 10:02, 23. veljača 2007. (CET)

Nazivlje[uredi kôd]

Imate ovdje članak prof. Ratimira Kalmete [1], Hrvatski planinar, studeni-prosinca 1998., br. 11-12, str. 330-332. Članak se zove Brdo, brijeg, gora, planina - o suvremenoj morfološko-hipsometrijskoj ljestvici naziva za uzvisine i prijedlog za njezinu primjenu.
U članku je obradio i pojme brežuljka, brijega, brda, gore, "niske planine" i "visoke planine". Kubura (razgovor) 06:16, 25. kolovoza 2015. (CEST)[odgovori]

Potraga za referencom[uredi kôd]

"Za otprilike 40 milijuna godina rijeke i ledenjaci smanjit će moćnu Himalaju na visinu američkog Stjenjaka, a za 400 milijuna godina bit će poput škotskih visoravni." Zanima me otkud ova informacija? Zvuči mi kao zanimljiva činjenica Ashune (razgovor) 17:14, 9. rujna 2023. (CEST)[odgovori]