Razgovor Wikipedija:Popis predložaka sa zastavama

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Ovo je članak u glavnom imenskom prostoru i govori o predlošcima sa slikama što nema nikakve veze sa imenskim prostorom u kojem pišemo članke. Premjestiti ili na imenski prostor Wikipedija:, ili u suradnički imenski prostor ili negdje treće jer NE MOŽE ostati u GLAVNOM IMENSKOM PROSTORU.

--Andrej Šalov 20:22, 22. srpnja 2006. (CEST)[odgovori]

Jedan prijedlog o kojem sam, iako vrlo kratko, svojevremeno pričao s kolegom Bugom bila je i velčina zastavica u predlošcima ZD. Kako takav oblik koristi i en.wiki, a time bi se, jasno, postigla veća preglednost, posebice zastava (kao što je Hrvatska ili, recimo, Argentina) koje imaju nekakve simbole istaknute na njima, a na funkcionalnosti se ne bi gubilo. Dva piksela veće zastavice ne bi škodile, a mogle bi uvelike doprinijeti u samom izgledu tih zsatavica. Tako da, eto, predložio bih, pa vi razmislite i dajte svoje komentare, da se trenutih 20px poveća na 22px (s tim da bi se oko zastavica koje imaju specifične dimenzije postigao dogovor) --Biljezim se sa štovanjem,Poe 23:40, 25. studenog 2010. (CET)

Kao prvo, bilo bi lijepo da se suradnicima obraćaš njihovim punim suradničkim imenom. Osobito ako su te isto već tražili i to ne jednom. Kako bi u javnom wikipedijskom prostoru ostalo zabilježeno. Molim te ne obraćaj mi se nekakvim nadimcima, osim moga suradničkog imena. Tebi to može biti u redu, ali meni nije. Ako neki drugi suradnik skraćuje moje suradničko ime, to ne znači kako je isto prihvatljivo u svim slučajevima. Ja znam prepoznati razliku.
Sad na ostalo. Nisam se s tobom složio o ovome pitanju koje gore spominješ.
Iz razgovora koje smo dosad vodili po ovom (i sličnim) pitanjima je razvidno sljedeće (moje mišljenje):
(1) Zastavice koje su izvornih omjera 2 : 3 ostaju na 20 točaka;
(2) Zastavice koje su omjera 1 : 1 ostaju na 15 točaka
(3) Zastavice koje su omjera 1 : 3 ostaju na 32 točke
(4) Ostale "nestandardne" se promatraju usklađeno sa svim prethodno navedenime i to po širini (visini) gore-dolje.
(5) Promjene će načiniti bot – i – nitko drugi.
Zaključno: Samo zastave koje su u omjeru 1 : 2 prjelaze na 22 piknjice, ostale ostaju kako su zatečene, posebice one koje su omjera 2 : 3.
Primjerice: Katar je "dobio" 27 točaka, jer je razmjer katarske zastave – 11 : 28 – takav, (tj. 1,1 : 2,8 – dakle približno 1 : 3), te zahtijeva radi sumjerljivosti s ostalim zastavicama – 27 točaka.
Dakle u slučajevima švicarske zastave (15 točaka), nepalske (12 točaka), nigerske (16 točaka), danske (18 točaka), norveške (18 točaka) i sličnih.
Primjeri (uz 23 točke):
Povezane rasprave:
S tim što bih ja išao na 23 točke (jer tek tih +3 donosi istost po širini s barjacima koji su 2 : 3).
Toliko za sad, -- Bugoslav (razgovor) 15:31, 26. studenog 2010. (CET)

Kolega Bugo, zar sam ja rekao da smo se mi oko toga složili? Sad navodiš krive navode, odnosno negiraš ono što nikada nije rečeno. To je kao da negiraš da je trava kričavo ljubičaste boje :-S Što se tiče zastava, opet se svodimo na tvoje nepotrebne komplikacije u kojem bi svaka zastavica izgledala drugačije i imali bi, za razliku od standardizacije koju ja nudim, 116 varijanti i veličina. Kod horizontalnog pregleda (dakle, jedna do drugog), jasno treba se poštovati načelo visine (gore prema dolje), ali kod vertikalnog pregleda zastavica (dakle, tablica, jedna ispod drugog), stvara se nevjerojatna disproporcija i tu bi se trebalo voditi za načelom (dužine, odnosno lijevo desno). E sada, kako već vidim da ćemo se kolega Bugo i ja vjerojatno predugo konzultirati oko ovoga predugo bez nekon konsenzusa koji bi odgovarao obojici, odmah ću, kako bi izbjegao to, predložiti da se, kao na en.wiki, uvede opcionalni parametar za veličinu, odnosno pikselažu. Na taj bi se način omogućilo ne samo izjednaćavanje po ovim mjerilima, dakle manja pikselaža od 15 do 25 (uzeo sam proizvoljno), nego bi se suradnicima omogućavalo da jednostavno koriste i pikselažu veću od 25px, čime bi se jednostavnije moglo koordinirati korištenje, i isto olakšati, zastavica u brojnim člancima gdje su potrebne ili gdje se nalaze veće verzije. Što se tiče razvidnosti ovoga o botovima, ta teza nit je luk jela, nit je luk mirisala, ja o tome nisam rekao ništa i ne slažem se da mora biti tako --Biljezim se sa štovanjem,Poe 20:02, 26. studenog 2010. (CET)

23 točke[uredi kôd]

Sveza: Sažetak izmjene od 23. siječnja 2011. u 11:32:13.

Sveza 2.: Izmjene koje su načinjene u predlošcima o zastavnim sličicama.

Suradnik čiji sam sažetak u Svezi citirao nije načinio sukladno postojećim dogovorima i zatečenom stanju, već je sve piktograme (sličice) postavio na istu veličinu (23 točke).

Kao dokaze je dovoljno uzeti u obzir ono što je napisano na:

Ovom izmjenom je praktično dopušteno načelo razlikovanja zastavica po veličini. Ipak, ja sam se nadao kako bi se i suradnik Edgar Allan Poe mogao pridružiti kompromisu, te sam nastavio raspravu o svim otvorenim pitanjima.

U prethodno navedenoj razlikovnoj poveznici se vidi i sažetak koji je napisao suradnik Edgar Allan Poe, citiram:

Wikicitati »Ili će sve ići na 22px, ili će sve ostati na 20px - sada kršiš isto ono pravilo koje si nametao meni oko ŠVI)«
(Edgar Allan Poe, 5. studenoga 2010., 20:44:25 (CEST))

Upravo je švicarska zastava dokaz dopustivosti i poželjnosti ujednačavanja prema de facto stjegoslovnome standardnom omjeru 2:3. Zastavica Švicarske postavljena na 15 točaka (piksela), je na taj način ujednačena s ostalima, a ne linearnim pristupom – svima ista razlučivost u točkama, odnosno zanemarimo razlike. Razlike opstoje i jedino se mogu riješiti na isti način na koji je dogovoreno 15 točaka (piksela) za švicarsku zastavu.

Slično je dogovoreno i za katarsku zastavu i ostale nestandardne zastave.

Također moram naglasiti kako je Jure Grm (9. siječnja 2009. u 21:48:40) postavio švicarsku zastavu na 15 točaka (piksela), a kasnije je to potvrdio i Ex13 (16. lipnja 2010. u 22:16:43), i to nakon što je predložak Predložak:ZD+X/Š bio prethodno zaštićen.

7. svibnja 2010. (od 16:25:35 do 17:12:45) F.Pavkovic je bez rasprave u sve predloške o zastavama ubacio "border" umjesto uokvirenih inačica za zastavice (bordered), što je još jedno od pitanja koja su povezana s ovom temom. Naime border oko zastava stvara okvir veličine 1 točke (piksela), a okvir je bijele boje. Također se dolazi i do pitanja čemu "border" kod zastava koje su velikom većinom ispunjene bojom. Ovo spominjem jer se i po ovom pitanju razilazimo.

Ja sam uvijek voljan dati svoje mišljenje, ali je prethodna rasprava izašla iz okvira wikibontona. Volio bih kad bi to sugovornik shvatio i ne referencirao se dalje na ovo pitanje. Moje suradničko ime je Bugoslav.

Sad bih načelno prigovorio sugovorniku što zanemaruje činjenice. Ne može se raditi ovakve izmjene, kao da je riječ o jednome slovu ili o izmjeni u jednome predlošku. Ovo su jedni od najčešće rabljenih predložaka.

Također se ne može govoriti kako je suradnik dobio zeleno svjetlo, jer je raspravljao većinom samo s jednim suradnikom. Moje daljnje ne sudjelovanje u raspravi se ne može nazvati "šutnjom" jer sam suradniku sve objasnio. A u slučaju piktograma švicarske zastave je dobio i upute dvojice administratora, te u slučaju piktograma hrvatske zastave dobio je uputu još jednoga administratora.

Trebao je samo pročitati, bez obzira na vrlo malo riječi, ono što piše između redaka, a to je bilo postojeće stanje:

  • Opća veličina zastavnih sličica (piktograma) koje su omjera 2 : 3 i približnih omjera je 20 px
  • Veličina zastavnih sličica koje su omjera 1 : 2 (i približnih) je 22 px ili 23 px (ovisno o dogovoru)
  • Veličina zastavnih sličica koje su omjera 1 : 1 (i približnih) je 15 px
  • Nepalska zastavna sličica se ustalila na 12 px umjesto prethodno postojećih 10 px
  • Katarska zastavna sličica se ustalila na 27 px (po ovome sustavu)
  • Kao prijedlog za zastave u omjeru 1 : 3 pojavilo se 32 px

Suradnik Edgar Allan Poe je dobio upute ovdje i ovdje.

Suradnik Edgar Allan Poe je znao za ne slaganje nekih suradnika s njegovim pristupom, i nije pokušao doći do konsenzusa, nije pokušao rješavati prijepore, jednostavno je zanemario prethodne rasprave i odlučio je iz njih odabrati samo ono što mu odgovara (23px). Ceteris paribus, načelo koje se može primjenjivati u teorijskim raspravama, ovdje nije primjenjivo.

Kompromis nije postignut. Suradnik Edgar Allan Poe je pokušao preslikavati stanje s Wikipedije na engleskome jeziku. Sklopka (prekidač, parametar) "border" ne može zamijeniti zastavne sličice koje imaju crni obrub, a u većini slučajeva taj prekidač nema smisla. Primjeri: Zastava SSSR-a, ili bilo koja druga zastava koja je u velikoj većini (ili potpuno) ispunjena bojom.

Najkraće moguće, Razlike opstoje. WP:RP, WP:KON i WP:BONTON. Suprotstavljena mišljenja postoje pa se ne može govoriti o WP:BO ili o "šutnji" (prešutnom kompromisu). Možebitni WP:POINT. Naime, silne izmjene, a bez dogovora. Rasprava je po meni uvijek poželjna, i ja ću je nastaviti bez obzira na nepoštovanje netikete (pa i Bona.). S ovakvim se stvarima ne ide u WP:K dok se ne dođe do prethodno navedenoga mjesta, i to putem WP:RP. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav. -- Bugoslav (razgovor) 23:14, 23. siječnja 2011. (CET)[odgovori]

Meksičke savezne države[uredi kôd]

Tražio sam predložak za Quintanu Roo, meksičku saveznu državu. Ona počinje s 'Q'. Ovdje toga nema? Postoje li uopće predlošci sa zastavicama saveznih država (američkih, meksičkih itd.) i drugih nižih administrativnih jedinica? Vidio sam da postoji predložak za {{ZD+X/O|ONT}}, ali ne i za, npr., Saskatchewan. -- Sebastianus (razgovor) 16:07, 17. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]

U međuvremenu sam napravio sve zastavice američkih saveznih država (+ D.C.) i kanadskih provincija i teritorija koji su nedostajali. Sada slijede meksičke savezne države. -- Sebastianus (razgovor) 23:27, 17. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]
Uradio sam i meksičke savezne države. Bi li bilo dobro izdvojiti, npr., sve američke savezne države u poseban popis (kakav već postoji za hrv. županije), radi preglednosti, i isto to učiniti i s ostalima (kanadskim provincijama i meksičkim saveznim državama)?--Sebastianus (razgovor) 23:20, 18. lipnja 2012. (CEST)[odgovori]