Razgovor sa suradnikom:Bela/Arhiv 1

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Hvala za ispravnu poveznicu, drugi puta ću znati (ak' ne zabrljam štogod drugo, u ovome sam početnik). Koliko sam razumio problem bi mogao biti copy/paste sa PDF-a, pa sam promijenio PDF kome bi sad trebalo biti omogućeno samo štampanje, no uostalom disponiranje PDF-a je i dopušteno u nekomercijalne svrhe, tj. za vlastitu uporabu. Ako još nešto ne štima, javite. I ne brini zbog imena (mađarska posla) stalno mi se to događa! Bela 22:32, 14. srpanj 2007. (CEST)

Dobrodošlica[uredi kôd]

Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli!

--Ivan Štambuk 20:14, 12. srpanj 2007. (CEST)

Samo naprijed, dragi suradniče. Počnite otvarati članke pa ćemo vam pomoći, gdje god bude trebalo. --Zeljko 03:48, 18. srpanj 2007. (CEST)

Usput imamo u Rijeci također jednog Mađara koji se zove Bela, anžalost nije član Wikipedije. --Zeljko 03:49, 18. srpanj 2007. (CEST)

Kafic[uredi kôd]

WP:K - mjesto za opce rasprave. Nema potrebe o opcim stvarima ostavljate poruke nasumicnim suradnicima. Pozdrav. --Ante Perkovic 12:52, 18. srpanj 2007. (CEST)

Razredba tehnoloških polja[uredi kôd]

Pravilo je na hrv. wikipediji da se kategorije ne otvaraju osim ako imaju bar 5 članaka (odnosno ako autor ne planira popuniti tu kategoriju člancima u dogledno vrijeme). Nemam potpunu perspektivu na trenutno prisutne članke na hrv. wikipediji o svim poljima čiju razredbu predlažeš, no čini mi se da bi kategorije dobrog dijela od njih ostale prazne.

Mislim da bi za početak bilo dobro prvo prevesti sa engl. wiki predložak en:Template:Technology. Klikanjem na neku od poveznica tog skupnog predloška bi se otvarali matični članci za pojedino područje, koji bi mogli sadržavati ili popis poddisciplina ili neki drugi skupni predložak (npr. en:Template:Music Technology).

Nema smisla brzati sa stvaranjem kategorija ili skupnih predložaka ako bi oni svi bili crveni od nepostojećih wikipoveznica - najbolje bi bilo postaviti kostur slijedeći pristup "od vrha prema dnu".

Evo stvorio sam Predložak:Tehnologija, slobodno prevedi u izvornom kodu štogod znaš.

Za medicinu - dobro bi bilo za početak klonirati sa engl. wiki en:Template:Medicine, i ako bude potrebe, i ostale iz en:/Category:Medical_navigational_boxes koji se odnose na pojedina medicinska područja. Pitanje je koliko za svim time ima potrebe, uzimajući u obzir relativnu oskudnost i medicinskih i tehnoloških članaka na hrv. wikipediji.

Bilo bi dobro da si ovo posavio u Kafiću, pa da vide i oglase se i ostali.

Pozdrav, --Ivan Štambuk 13:33, 18. srpanj 2007. (CEST)

Predložak "radovi"[uredi kôd]

Popravit ću ti predložak za radove, na članku Digitalne kamere, a pokušaj članak odmah za vrijeme rada povezivati wikipoveznicama, kao i s "istim" člankom međuwikipoveznicama s ostalim Wikipedijama, a ako ne znaš u koju kategoriju smjestiti članak na dno stavi {{kat?}}. Ako imaš kakva pitanja, slobodno pitaj, rado ćemo ti pomoći. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 03:12, 22. srpanj 2007. (CEST)

Nema problema, netko je uvijek tu spreman za pomoć :-)) --Roberta F. 04:02, 22. srpanj 2007. (CEST)

Predložak:Infoslika[uredi kôd]

Bok,

Nemoj petljat po Predložak:Infoslika jer petljas po svim clancvima koji je koriste. Radije procitaj Wikipedija:Predlošci. Pozdrav. --Ante Perkovic 12:49, 25. srpanj 2007. (CEST)

Nisi jedini dosao na tu ideju i upute nisu savrsene :). --Ante Perkovic 08:39, 26. srpanj 2007. (CEST)
Zapravo, krivo smo se razumjeli, ja sam mislio na nesto drugo ({{slika za brisanje}}). Po meni, upute su sasvim ok. Za predloške s parametrima mislim da smo sasvim dobro napisali pravila. Lijepo pise "Sa lijeve je ono što upisujemo u članak, a sa desne strane je izgled predloška na stranici nakon spremanja promjena."
Ako imas ideju kako to bolje objasniti, javi. Pozdrav. --Ante Perkovic 08:54, 26. srpanj 2007. (CEST)

Veličina slika[uredi kôd]

Sve što je napisano u članku Wikipedija:Tečaj (Slike) radi, ako ti ne radi, javi se na e-mail da ustanovimo gdje je problem. SpeedyGonsales 14:33, 25. srpanj 2007. (CEST)

Uh, slike koje si dodao u članak Digitalne kamere zaista su prevelike, pokušaj bez veličine slike, već samo napiši između okomitih crta |thumb|. Automatski slici određuje veličinu, a inače ju stavlja s desne strane. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:35, 6. kolovoz 2007. (CEST)
Pogledaj sad, nešto sam smanjila, ali tablica je još uvijek prevelika, a bilo bi bolje možda da je s desne strane? Pozdrav :-))--Roberta F. 02:04, 6. kolovoz 2007. (CEST)
Je, sada još bolje izgleda :-)) --Roberta F. 04:25, 6. kolovoz 2007. (CEST)

Dobre želje[uredi kôd]

Iskreno mi je žao mi je što imaš problema sa zdravljem. Želim ti uspješan zahvat i brz oporavak . Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:03, 25. kolovoz 2007. (CEST)

Radovi do povratka[uredi kôd]

Uz predložak {{Radovi24}} dodala sam nevidljivi komentar koji će, nadam se, spriječiti njegovo uklanjanje, a oko premještanja ću se pobrinuti vjerojatno sutra. Još jednom sretno! --Roberta F. 00:34, 25. kolovoz 2007. (CEST)

Oporavak[uredi kôd]

Bela, drago mi te vidjeti :-), kako si? Sve ok? :-)) --Roberta F. 18:10, 3. studeni 2007. (CET)

Naravno da jesam :-). Želim ti da se sasvim oporaviš. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:24, 3. studeni 2007. (CET)

Vidi također[uredi kôd]

Pozdrav! Molim te da umjesto podnaslova „Vidi i:“ stavljaš uobičajeni podnaslov „Vidi također“ (bez dvotočke), a ispod njega prije svake poveznice staviš zvjezdicu (*). Pogledaj kako sam to napravio u članku Izum. Hvala!--Donatus 18:19, 10. studeni 2007. (CET)

Uputa[uredi kôd]

Samo mala uputa: kad stvaraš ili uređuješ neki članak nije potrebno da u sažetak svaki put napišeš Bela... to se vidi u promjenama...--Tonian 17:53, 19. studeni 2007. (CET)

Bok. Molim te da ovoj slici dodaš neku dozvolu. Pretpostavljam da bi trebala biti {{GFDL-ja}}, ali moraš ju dodati ti (ne možemo tuđe slike proglašavati slobodnima ). Hvala! --MayaSimFan 23:18, 19. studeni 2007. (CET)

Možeš dodati dozvolu i na ovu sliku. --MayaSimFan 11:44, 20. studeni 2007. (CET)

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Dalibor Bosits © 03:02, 24. studeni 2007. (CET)


Možda bi bilo bolje da ove slike u članku Vodiči_i_izolatori budu na desnoj strani, nekako je prirodnije za oko, vidi pa odluči, lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 03:29, 24. studeni 2007. (CET)

Potencijal, napon, istosmjerna struja[uredi kôd]

Predložio bih ti da članak radvojiš budući da se radi o pojmovima koji zahtjevaju vlastiti članak. Isto tako mislim da bi bilo zgodnije razdvojiti članak Vodiči i izolatori jer su to dvije različite stvari. Uvijek se članci međusobno mogu povezati wikipoveznicama. Pozdrav --Suradnik13 14:45, 24. studeni 2007. (CET)

slobodno dodaj u već postojeće članke, probaj uklopiti tekst, tako da ne bude o istoj stvari na više mjesta. Pozdrav --Suradnik13 19:04, 24. studeni 2007. (CET)

JD i GFDL slike[uredi kôd]

Skrećemo vam pažnju da razmislite o postavljanju vaših slika na zajednički poslužitelj, postupak postavljanja je isti kao i na wikipediji. Na wikipediju se postavljaju samo nužne slike i one koje se ne mogu postaviti na zajednički poslužitelj. A prednost zajedničkog poslužitelja za vas je što tamo možete postavljati i slike koje nećete koristiti u člancima. --MayaSimFan 00:22, 25. studeni 2007. (CET)

Odlično postavljeno. Kod kategorizacije može pomoći Commons Sense, zgodan programčić :). Još samo sitnica, slike na hr.wiki treba označiti predloškom {{NowCommons}} nakon što je ista slika postavljena na zajednički poslužitelj kako ne bismo imali duple slike. Pozdrav --MayaSimFan 00:41, 25. studeni 2007. (CET)
Možeš napisati pravo ime i prezime, ali to nije nužno. Sve ovisi o tebi --MayaSimFan 00:54, 25. studeni 2007. (CET)

Slikovni formati[uredi kôd]

Članak Digitalna kamera je odličan, no odlomak slikovni formati treba izdvojiti u poseban članak (u kome će biti kratak pregled svih formata, posebno vektorskih posebno rasterskih, koji će opet biti razdijeljeni na one s gubicima i bez gubitaka), a svaki format će dobiti i svoj posebni članak u kome će biti detaljno objašnjen (neki formati već imaju članke, npr. GIF, PNG, JPG, SVG). Ovo je obavijest, tako da ne bude zabune kad odlomak bude bitno skraćen. Štoviše, bit će poveznica, molim pogledajte za tjedan-dva je li sve dobro obavljeno. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 22:34, 25. studeni 2007. (CET)

Potencijal, napon, istosmjerna struja[uredi kôd]

Vidite već postoji članak napon i istosmjerna struja, pa bi najbolje bilo vaš tekst uklopiti u postojeće članke, a ostatak o potencijalu napraviti zaseban članak samo o potencijalu. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 18:46, 28. studeni 2007. (CET)


Bog Bela[uredi kôd]

Drago mi je da još netko piše članke s područja tehničkih znanosti, ja sam više orjentiran na strojarstvo, ali se dosta razumin i u struju, takav mi je posal. Vidija san šta si napravija i to je OK. Samo nastavi i ako ti triba savjet ili pomoć, javi se. Bog --ARMchoir 08:35, 6. prosinac 2007. (CET)

Opet?[uredi kôd]

Bela, vidjeh da ponovno spominješ hospitalizaciju, nadam se da nećeš ostati dugo i želim ti ponovno brz i uspješan oporavak. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 09:54, 6. prosinac 2007. (CET)

Bela, sada vjerujem dolazi na red terapija, aj, dobrih želja koje se tiču zdravlja nije nikada previše, pa ti i ovaj put želim što brži oporavak. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:41, 15. prosinac 2007. (CET)


Strojar[uredi kôd]

Želin ti da što prije ozdraviš, znan da je to gadna stvar i da boli ko vrag. Kako iman kontakata s srednjon i višon pomorskon školon, pokušavan tamo zainteresirat kojeg juniora. I u mon udruženju pomorskih strojara u Splitu ima pravih judi, ali problen je šta su judi na brodu. Ali nema veze, zasad ja guran, ti si tu, doći će još kogod, skupit će nas se, jer zbilja je Wiki tanka na strani tehnike. Puno pozdrava i želin ti samo zdravje, kad zdravje imaš, sve drugo je lako. --ARMchoir 10:31, 17. prosinac 2007. (CET)

Mjerenje napona i struje[uredi kôd]

Uklonjen vam je predložak kriteriji s članka Mjerenje napona i struje, sada ga još trebate doraditi, postaviti koju wikipoveznicu, interwiki i smjestiti članak u odgovarajuću kategoriju. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 01:26, 20. prosinac 2007. (CET)

Vidim da ste još i nadopisali, odlično :o), interwiki su vam zapravo međuwikipoveznice, povezuju iste članke na različitim wikipedijama, ove poveznice što stoje na lijevoj strani. Trebalo bi pronaći takav članak na engleskoj wikipediji (dakle isti naslov/tema) pa interwiki s engleskog članka stavit u naš, a u njihov članak dodati interwiki/poveznicu na naš članak. Sada, lako se može dogoditi da oni nemaju članak koji mi imamo (odnosno da smo jedina wikipedija s tim člankom - događa se), pa onda niš od toga; a može biti da imaju zasebno dva članka s naslovom recimo mjerenje napona i posebno mjerenje struje, onda nam je to manji problem, jer ih ne možemo povezati, pa u takvom slučaju poželjno je i članak ovdje rastaviti na dva zasebna. Ah, uglavnom, ovo je izmjena u kojoj sam dodao interwiki članku Tourettov sindrom (skroz na dnu), pa vidite na što mislim. Ako imate pitanja slobodno pitajte, znam da to može biti malo komplicirano, no ne treba se žuriti, s vremenom se sve to više manje pokopča, Lijep pozdrav želim :o) --Dalibor Bosits © 12:40, 20. prosinac 2007. (CET)

Dogodio vam se mali tipfeler, elekromagnetska indukcija (nema t), ali, članak već postoji --> Elektromagnetska indukcija. Najbolje sada je da tekst uklopite u ovaj postojeći, pa kad završite, ovaj s greškom budemo izbrisali. Ako mislite drugačije, javite mi. Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 13:10, 20. prosinac 2007. (CET)

Hehe, odlično, sada imamo članak za sve profile, pozdrav i sve najbolje i vama (ako se još ne vidimo do godine) :o) --Dalibor Bosits © 13:34, 20. prosinac 2007. (CET)


Hvala također[uredi kôd]

Hvala na lipim željama za nadolazeće blagdane. I ja tebi želim sve najboje za blagdane, a pogotovo puno zdravja i sriće u 2008. godini. Sritno --ARMchoir 08:45, 21. prosinac 2007. (CET)

Tehnička kultura[uredi kôd]

Bela, zamolila sam kolegu da pogleda Tehničku kulturu i napravi što treba, a koliko vidim Speedy je to napravio. Zahvaljujem ti na lijepim čestitkama i također želim i ja tebi svako dobro, te puno zdravlja u Novoj 2008. godini :-)) --Roberta F. 18:51, 24. prosinac 2007. (CET)

Korekcije dovršiti, odgovor je sad!, lijep pozdrav --Dalibor Bosits © 02:40, 26. prosinac 2007. (CET)


Neku kategoriju nabaci ovdje Snaga struje i električna energija i po mogućnosti interwiki ;-), lijep pozdrav --Dalibor Bosits © 00:04, 17. veljača 2008. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.

Zaštita od strujnog udara[uredi kôd]

Preumorna sam za započinjanje rasprave (koje su obično gubljenje vremena) oko verzala u članku: Zaštita od strujnog udara, a isto tako nemam namjeru maknuti predložak {{velika slova}} (vidi: Wikipedija:Stil#Općenito).

Osim toga wikipedija je enciklopedija, a ne zbirka uputa !!!

Divna Jakšić 18:36, 15. ožujak 2008. (CET)

Arhiviranje[uredi kôd]

Bela, želiš li da ti arhiviram stranicu za razgovor? Kako leđa, jesu li sada bolje? Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 17:47, 29. ožujak 2008. (CET)