Razgovor sa suradnikom:PointDread~hrwiki

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskom jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskom standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti? (vidi predložak desno)
  • Slike - obvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite slijedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte se tako što ćete pritisnuti gumbić na alatnoj traci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:vaše ime") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja!

Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih web stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obavezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta.

Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju objavljenima pod uvjetima GNU licence za slobodnu dokumentaciju.

Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


Još jednom, dobro došli!

--Edgar Allan Poe 19:55, 21. svibanj 2007. (CEST)

Ako zeliš[uredi kôd]

Želimo vam preporučiti da nešto napišete na svojoj stranici suradnika. Možete napisati što želite (npr. nešto o sebi) i postaviti možda neki od ponuđenih suradničkih okvirića koji vam se sviđaju ili koji vas najbolje opisuju. Lijep pozdrav. --Kingstone 93 21:07, 21. lipanj 2007. (CEST)

Pozdrav[uredi kôd]

Evo svratih samo da te pozdravim i kazem ti da ako ikakvu pomoc budes trebao vezanu uz clanke vezane uz filmsku umjetnost slobodno se obrati!! Vidim da pratis Galacticu to je vise nego odlicno, a vidim i da si vecinom radio po filmovima a to je super jer bi nam dobro došlo pojacanje na tom polju!! Eto Lijep pozdrav i uzivaj!!--Aqua byte 11:30, 6. rujan 2007. (CEST)

Vanjske[uredi kôd]

Možeš li pročitati smjernice o vanjskim poveznicama, pa po potrebi ispravit u svojim člancima što treba, recimo u članku Conan bi se sigurno našlo nešto. Lijep pozdrav želim. --Dalibor Bosits © 01:07, 15. prosinac 2007. (CET)

Joj, pa nisi trebao tako radikalno, slobodno vrati one za koje ti misliš da su dobre, ili nađi neke druge, a ako ti zatreba kakva pomoć gdje slobodno pitaj, lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 01:16, 15. prosinac 2007. (CET)

Prikaži[uredi kôd]

Pozdrav, cijenimo vaše doprinose na wikipediji i stoga vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici upotrijebite tipku Prikaži kako će izgledati! koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Ovako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogreške. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno! Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu verziju iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. Hvala na razumijevanju.--Dalibor Bosits © 21:28, 24. siječanj 2008. (CET)


Predložak za članak u radu je {{Radovi24}}. Ako vam je problem tipka prikaži, uvijek možete koristiti neki od vanjskih editora teksta kao što je notepad, nakon toga prebacite tekst u Wikipediju i prekontrolorite s tipkom prikaži da li je sve u redu. Prevedete cijeli tekst, uredite i snimite :) Lijep pozdrav. --Dalibor Bosits © 15:40, 25. siječanj 2008. (CET).

Obavijest za slike[uredi kôd]

Na Wikipediji na hrvatskom jeziku je započelo sređivanje slika koje su nedovoljno i neispravno označene.

Suradniče,

Prema Općim uvjetima postave slika, Uputama za označavanje starih slika (koje su se do sada ignorirale) kao i Rezoluciji Zaklade Wikimedija, vi koji ste sliku postavili dužni ste ispravno opisati sliku i označiti je ispravnom oznakom autorskih prava.

Ovim putem ste zamoljeni posljednji put da sve slike koje ste postavili, označite odgovarajućom oznakom o autorskim pravima, vodeći računa da oznaka odgovara pravnom statusu slike i dodate info okvir Infoslika.

Ove kratke upute koje su u skladu sa ovom obaviješću će Vam pomoći ukoliko imate nedoumica.

Pogledajte i ovo osnovno pravilo i ovaj popis oznaka za dozvole s kratkim objašnjenjima svake.

Kada označavate slike, molimo vodite računa da osim oznake obvezno stavite i poveznicu (URL) prema site-u odakle je slika preuzeta; ako je slika skenirana, navedite naslov i autora publikacije i ISBN broj te publikacije; ako ste Vi autor, navedite to kao izvor (napomena: kod snimaka ekrana i skeniranih slika Vi niste autor slike). Ako smatrate da slika ispunjava uvjete za pravednu uporabu koji su navedeni na oznaci za dozvolu, navedite i obrazloženje za tu pravednu uporabu.

Popis slika koje ste postavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku možete pogledati ovdje

Galeriju istih slika možete pogledati ovdje

Napomene:

  • Navedite sve podatke za slike koji se traže od vas
  • Ne stavljajte pogrešne oznake na slike, naročito nemojte stavljati „pravedna uporaba“ ili „javno dobro“ bez obrazloženja!
  • Krajnji rok za ispravak podataka o slikama je 23. ožujka 2008.

Slike koje nakon isteka roka ne budu imale sve potrebne podatke i jasno nedvosmisleno označen pravni status bit će obrisane!

Ova je poruka automatski poslana svim suradnicima koji su postavljali slike na Wikipediju na hrvatskom jeziku.
Ovu poruku je poslao administrator Andrej Šalov pomoću bota CrniBot 28. veljače 2008.


Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 20. srpnja 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--Edgar Allan Poe (razgovor) 23:38, 6. srpanj 2008. (CEST)


Infoslika[uredi kôd]

Koliko god pišemo pravila, uvijek se desi greška. Stranica Wikipedija:Stranica s opisom slike je malo zastarjela i onaj primjer sa zlatnom ribicom je zapravo pogrešan. Sad ću to ispraviti. Stvarno nije bilo jasno. Što se tiče Slike Dvorca sive lubanje najbolje je da postupiš po primjeru koji ti je Maja. --Suradnik13 (razgovor) 21:41, 12. srpanj 2008. (CEST)

Dakle, na dnu piše u onoj oznaci za slike:
Wikicitati »Pošiljatelju: molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedija:Stranica s opisom slike, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima.«
Jedina je greška što bi trebalo pisati Wikipedija:Korištenje slika umjesto Wikipedija:Stranica s opisom slike. --Suradnik13 (razgovor) 21:56, 12. srpanj 2008. (CEST)

Nazivi filmova na Wikipediji na hrvatskome jeziku[uredi kôd]

PointDread, kako je nešto na Wikipediji na engleskome jeziku je dogovoreno na toj Wikipediji, na Wikipediji na hrvatskome jeziku dogovoreno je nešto drugo. Više o tipskim člancima filmova i njihovim nazivima možeš pročitati ovdje. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 22:38, 30. srpanj 2008. (CEST)

Razdvojbene stranice[uredi kôd]

PointDread, da bi se zabune izbjegle postoje razdvojbene stranice, na njima se napišu sva djela, filmovi, pojmovi koji su vezani uz taj naslov. Lijep pozdrav :-) --Roberta F. 23:19, 30. srpanj 2008. (CEST)

Nazivi filmova na Wikipediji (drugi i zaključni dio)[uredi kôd]

Pitanje nije upućeno meni, ali pošto se povremeno pojavljuje to isto pitanje u ovom ili onom obliku, razjasnit ću temu sad opširnije, tako da i drugi koje možda to muti saznaju razloge sadašnje konvencije (ako im ona nije već sama po sebi jasna i jedina logična).

Wikicitati »Pozdrav, rekla si mi kako da živim s tim pravilom, ali ne i zašto ono postoji. Treba objasniti zašto se filmovi označavaju godinom u zagradi a ne sa (film), odnosno sa (film iz te i te godine) ako ih ima više. Ne vidim zašto bi u jednoj opštoj enciklopediji filmovi bili do te mjere povlašteni da u naslovima članaka o njima ne treba ni reći da se radi o filmu. Ovo ipak nije Internet Movie Database.«

1. Wikipedija je internetska enciklopedija, njeni članci mogu biti kratki (nekoliko rečenica), a mogu biti i jako dugi. Postoje tri razloga zašto se sprječava rast duljine članka u beskonačnost:

  • prvi je tehničke prirode, naime neki stariji Web preglednici imaju ograničenje od 32 KB za članke koje uređuju (vidi Wikipedia:Article_size#Web_browsers_which_have_problems_with_long_articles), davnih dana me znalo začuditi zašto bi netko uredio početak nekog (duljeg) članka, a odrezao bi mu kraj ponekad usred rečenice. To je zapravo bio problem web preglednika, i nepažljivog suradnika koji nije pregledao članak nakon što ga je uredio.
  • drugi razlog je čitljivost: nitko neće imati strpljenja čitati predugu stranicu, lakše je čitati nekoliko kraćih stranica (poput uvodnog tečaja npr.) nego jednu predugu
  • treći razlog je svrhovitost: enciklopedijski članci daju pregled ljudskog znanja, no cilj wikipedije nije povećavanje duljine članaka, cilj je rast kvalitete članaka i želi se pokriti/prezentirati što veći dio ljudskog znanja i kulture (dugi članci se dijele na podstranice, a suradnike koji znaju mnogo o nečemu i spremni su svoje znanje podijeliti s zajednicom upućujemo na wikiknjige)

Radi ograničenja duljine članaka teži se da jedan članak opisuje jedan pojam, ako neka riječ ima nekoliko značenja, svako značenje je opisano na posebnoj stranici, a na razdvojbenoj stranici su popisana sva značenja i dane su poveznice na njih.

2. Odabir imena članaka radi se dvojako:

  • kako Wikipediju piše velik broj suradnika, nije svakome svako ime članka logično (bez obzira na pravila, koja ne čitaju i ne drže ih se svi dosljedno), pa zato imamo preusmjeravanja: Turgenjev, Ivan Turgenjev i Ivan Sergejevič Turgenjev, sve tri poveznice vode na isti članak

3. Imajući u vidu gore navedene činjenice (i višegodišnji rad na Wikipediji), nazive knjiga (opera i drugih scenskih djela) navodimo kako su ih autori nazvali (Vlak u snijegu, Čuvaj se senjske ruke, Gospoda Glembajevi, Figarov pir, Čarobna frula), ako se opera zove po nekoj povijesnoj osobi, onda to navodimo u zagradi poslije imena: Nikola Šubić Zrinski (opera). U svakom tom članku je jasno o čemu je riječ, svaki je članak u odgovarajućoj kategoriji. Kako je mali broj knjiga s istim imenom (na hr wiki su književnici relativno dobro zastupljeni, ali njihova djela prilično rijetko imaju zasebne članke), tako nemamo potrebu u zagradi iza imena djela navoditi prezime pisca. Filmova istog imena je velik broj (radilo se izvorniku i remakeu koji nosi isto ime, nastavcima ili potpuno nevezanim filmovima koji eto imaju isti naziv), pa ih razlikujemo po godinama proizvodnje. Napad na policijsku stanicu 13 (1976) i Napad na policijsku stanicu 13 (2005) govore svakome filmofilu jasno i glasno (1976. je John Carpenter snimio svoje remek djelo, novija prerada ima zvučnije glumce (Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Maria Bello), no izvedba je tek prosječna).

Sve ovo već piše na stranicama Wikipedije (iako ne na jednoj stranici), svatko dobre volje može to lako naći, svatko dobre volje može to također jednako lako shvatiti, nažalost dolaze nam suradnici koji su se naučili na jednu Wikipediju (ma koja ona bila), i dok neki samo propituju pravila i smjernice naše wikipedije pokušavajući ju učiniti boljom, neki nekritično žele uvesti (sebi poznati) nered (u duhu narodne: ...draža mi je moja nesreća nego sva sreća ovoga svijeta...").

Napomena: Naravno, težeći za jednostavnošću ponekad smo pretjerali, pa samo imali akcije preimenovanja pojedinih članaka (suradnik Sombrero može puno pričati o tome :-)), uvijek smo spremni saslušati prijedloge kako učiniti Wikipediju boljom. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 02:43, 31. srpanj 2008. (CEST)

Novo pitanje zaslučuje novi odgovor:
Wikicitati »Conan barbarin (film) je jasniji naslov nego Conan barbarin (1982) zato što u ovom konkretnom slučaju Conan barbarin označava i lika, a pošto baš ovaj film nema remake, ne treba nam godina, i do sada mi niko nije uspio reći zašto nije i zašto baš moramo primjenjivati opšta pravila bez razmišljanja o pojedinim slučajevima, a lako je optužiti korisnike da uvode nered.«
Zahvaljujem na odličnom primjeru. Nazivi članaka su (ili bi trebali biti): Conan Kimeranin (lik), Conan barbarin (1982) (film iz 1982), Conan razarač (1984) (film iz 1984), Conan (tv serija), te najvjerojatnije Conan (2009) ili Conan barbarin (2009).
Nisam u prvom odgovoru pisao detaljno objašnjenje zašto baš (godina) umjesto (film), jer sam naveo kako smo došli do pravila koje sada primjenjujemo. No kako vam očito naš način razmišljanja nije blizak, nego vam je logičniji stil engleske Wikipedije, evo i potanko obrazloženje:
  • razvidno je (svakome s dovoljno iskustva na Wikipediji) da je bolji naziv koji je kraći, uniformniji, informativniji te smanjuje broj raznolikih oznaka
Sad je objašnjeno i kako smo došli do pravila (moj prvi odgovor) i detaljno su navedeni razlozi izbora pravila (ovaj odgovor). Opužba za uvođenje nereda nije bila određena upravo jer se nije odnosila na vas (bio je to više komentar ili opis nesuvislih pitanja/prijedloga nekih suradnika). Vaš prijedlog nije dovoljno dobar jer se bazira na emocijama (što je vama jasnije), a ne na egzaktnim kriterijima. Lijep pozdrav! SpeedyGonsales 15:09, 1. kolovoz 2008. (CEST)

Filmovi i razdvojba[uredi kôd]

Hvala na komentarima u vezi naziva filmova. Slažem se da ljudi ne znaju koje je godine koji film snimljen. U planu je izrada razdvojbi za istoimene filmove i preusmjerenja za jednoznačne pojmove. Ja se zadnjih 10 dana bavim isključivo razdvojbama i preusmjerenjima i dosta sam vremena potrpošio na razmišljaje problema u vezi filmova i naziva. Mislim da već svi filmovi imaju preusmjerenje sa osnovnog oblika naslova, ako se tamo ne nalazi razdvojba.

Što se tiče samih naziva filmova, i inače naziva nekih drugih razdvojbenih stranica, i na tome se upravo radi, iako je brainstorming više offline :). Nazivi filmova će ostati sa godinama u zagradama, to nije sporno. Jest da negdje radimo duži naslov (vidi Kategorija:Gradovi u SAD-u), ali to je stvar dogovora. Ideja o kratkim naslovima jest preporuka, ali ne i zakon, a mi smo dogovorili drugačije i to je to :). Tako funkcionira wikipedija :).

Ako imaš kakvih pitanja u vezi preusmjerenja i razdvojbi, slobodno se obrati meni. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 08:48, 31. srpanj 2008. (CEST)

Hm, ponavljam, ako imaš kakvih pitanja, slobodno se obrati meni. No, nema veze.
U svakomslučaju, hvala na idejama, ali već smo se odlučili, nakon dugačke rasprave. Posjetitelj na Conan barbarin (1982) najčešće dolazi sa nekog drugog članka, tako da mu je najčešće iz konteksta teksta koji upravo čita prilično jasno gdje vodi ta poveznica. Dakle, ne moraš se brinuti da će netko klikuti na teskt koji kaže "film Conan barbarin" i da će misliti da se radi o romanu. U krajnjem slučaju, kao što i sam iz ovog primjera vidiš, posjetitelj niti ne vidi ono što je u zagradama, pa uopće nije presudno kako će glasiti naslov. Evo, na primjer, na Rijeka je članak o gradu, a ne vodotoku, pa nikom ništa. Vidiš, naslov uopće nije presudan za razumijevanje. Pozdrav. --Pancho W. Villa (razgovor) 20:30, 1. kolovoz 2008. (CEST)

Your account will be renamed[uredi kôd]

03:10, 18. ožujka 2015. (CET)

Renamed[uredi kôd]

10:16, 19. travnja 2015. (CEST)