Silat

Izvor: Wikipedija
Silat
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Silat
Malezija
Regija: Azija i Oceanija
Godina upisa: 2019.
Ugroženost: ne
Poveznica: UNESCO:01504

Silat Melayu poznat i kao Seni Persilatan Melayu[1] ('umjetnost malajskog silata') ili jednostavno Silat, borbeno je umijeće samoobrane iz malajskog svijeta, koje koristi langkah ('korake') ) i juru ("pokrete") za odbijanje ili protunapad, bilo s ili bez oružja. Silat je nastao u ranim danima malajske civilizacije i od tada se razvio utradiciju tjelesnog i duhovnog treninga koja utjelovljuje tradicionalnu malajsku odjeću, izvedbenu umjetnost i adat. Filozofski temelj modernog malajskog silata uglavnom se temelji na islamskoj duhovnosti.[2] Njegovi pokreti i oblici temelje se na osnovi pokreta zvanih Bunga Silat, a nastupi Silata obično su popraćeni malajskim bubnjevima.[3]

Izraz Silat također se koristi za označavanje sličnih stilova borbe u područjima sa značajnim malajskim kulturnim utjecajem, u Bruneju, Maleziji, Singapuru, Tajlandu i Vijetnamu. U Indoneziji je poznat pod nazivom Pencak Silat,[4][5] i potječe od sundske / javanske riječi Penca (k) i malajske / sumatranske riječi Silat,[6] od 1973. godine službeno koristi se kao osnovni pojam tradicionalnih borilačkih vještina Indonezije.[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Department of Heritage Malaysia 2018 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFDepartment_of_Heritage_Malaysia2018 (pomoć)
  2. Yahaya Ismail 1989 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFYahaya_Ismail1989 (pomoć)
  3. PSGFM 2016 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFPSGFM2016 (pomoć)
  4. Jessicha Valentina 2019 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFJessicha_Valentina2019 (pomoć)
  5. Paetzold i Mason 2016 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFPaetzoldMason2016 (pomoć)
  6. Oxford dictionaries Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFOxford_dictionaries (pomoć)
  7. Harnish i Rasmussen 2011 Pogreška u predlošku harvnb: ne postoji izvor s oznakom: CITEREFHarnishRasmussen2011 (pomoć)