Trametes versicolor

Izvor: Wikipedija
Trametes versicolor
Trametes versicolor
Sistematika
Carstvo:Fungi
Divizija:Basidiomycota
Potkoljeno:Agaricomycotina
Razred:Agaricomycetes
Red:Polyporales
Porodica:Polyporaceae
Rod:Trametes
Vrsta:T. versicolor
Dvojno ime
Trametes versicolor
(L.) Lloyd
Baze podataka

Trametes versicolor, ljekovita je gljiva iz porodice Polyporaceae. Gornja je površina klobuka tipična po koncentrično raspoređenim obojenim pojasevima. Brojni klobučići rastu poput crijepova, složeni su u redove, jedni iznad drugih. Meso je kožasto, debljine do 3 mm. Pore s donje strane klobuka su bjelkaste do svijetlo smeđe.

Ljekovitost[uredi | uredi kôd]

Gljiva se koristi u tradicionalnoj kineskoj i japanskoj medicini; Između ostalog, navodi se da ima i imunomodulatornu funkciju, a pretpostavlja se da su pojedini polisaharidi sadržani u gljivi (polisaharid K, krestin) aktivni sastojci. U stvari, nekoliko znanstvenih studija pokazalo je određeni adjuvantni učinak na neke karcinome, barem in vitro, a djelomično i in vivo.[1] Po ruskim izvorima koristi se i u ruskoj tradicionalnoj medicini, kod bolesti gornjeg dijela dišnog sustava te kod bolesti mokraćnog i probavnog sustava, za kronični hepatitis B, te tumore jetre i želuca.[2]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Hobbs, C., Medicinal mushrooms, Santa Cruz 1995.
  • Božac, R.; Mužic, S., Kuhanje i ljekovitost gljiva, Zagreb 1997.
  • Višnevskij, M., Lekarstvene gribi - boljšaja enciklopedija, Moskva 2014.
  • Filippova, I. A,. Gribi protiv raka, Moskva 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. Solomon Habtemariam: Trametes versicolor (Synn. Coriolus versicolor) Polysaccharides in cancer therapy: Targets and efficacy. In: Biomedicines. Band 8, Nr. 5, 25. Mai 2020, ISSN 2227-9059, S. 135, doi:10.3390/biomedicines8050135, PMID 32466253, PMC 7277906 (freier Volltext).
  2. Višnevskij, M., Lekarstvene gribi - boljšaja enciklopedija, Moskva 2014., str.308–309.