Trofej Tomislav Ivić

Izvor: Wikipedija
Trofej Tomislav Ivić.

Trofej Tomislav Ivić godišnja je nagrada koja je pokrenuta 2013. godine i koju dodjeljuje Hrvatski zbor sportskih novinara – sekcija Split.[1] Dodjeljuje se treneru koji je u prošloj godini svojim radom i rezultatima najviše podsjećao na hrvatskog nogometnog trenera Tomislava Ivića. Kandidati za nagradu su svi hrvatski treneri koji su najmanje jednu polusezonu vodili klub u domaćim ili inozemnim natjecanjima u protekloj sezoni ili isto vrijeme proveli kao izbornici neke od hrvatskih ili inozemnih nacionalnih vrsta a iznimno, kandidat može biti i strani trener, koji pod istim uvjetima ostvari iznimne rezultate s hrvatskim klubom ili hrvatskom nacionalnom vrstom.[1] Trofej je skulptura koju je kreirao akademski kipar Kažimir Hraste, balun uz kojeg je prislonjena argola, kormilo broda, a izrađena je u ljevaonici Ujević u Zagrebu.[2] Prvi Trofej Tomislav Ivić dobio je Tomislav Ivković, trener zagrebačke Lokomotive.[3]

Oduzimanje prvoga trofeja[uredi | uredi kôd]

Na konferenciji za tisak pred utakmicu splitskoga Hajduka i zagrebačke Lokomotive u 14. kolu sezone 2013./14., utakmice prije koje je trebao primiti nagradu, Tomislav Ivković odbio je istu primiti zbog, kako je rekao, izjave Hajdukovoga predsjednika Marina Brbića kako je Lokomotiva privilegirana.[4] Nakon toga, istoga dana, nagrada mu je oduzeta "zbog neprimjerenog ponašanja kojim je prekršio Propozicije natječaja, a u kojima stoji kako je uz rezultat i odgoj mladih nogometaša, u izboru za najboljeg hrvatskog trenera, visoko istaknut kriterij primjerenog ponašanja. Svojim izjavama Tomislav Ivković je pokazao nedostatak poštovanja prema liku i djelu pok. Tomislava Ivića, a obezvrijedio je i sve one koji su mu dali svoj glas, videći u njemu trenera dostojnog nagrade (Marin Brbić, Stanko Poklepović, Damir Vrbanović, župan Zlatko Ževrnja...." navelo se u priopćenju Hrvatskoga zbora športskih novinara – sekcije Split, te za sezonu 2012./13. nagrada nije dodijeljena.[5]

Dosadašnji dobitnici nagrade[uredi | uredi kôd]

Sezona Trener Klub
2012./13.
nije dodijeljena -

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sportnet, Splitski sportski novinari pokrenuli "Trofej Tomislav Ivić"Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. listopada 2013. (Wayback Machine), pristupljeno 30. lipnja 2013.
  2. Zdravko Reić, Trofej Tomislav Ivić: Tko je naš trener godine?, Slobodna Dalmacija, 1. lipnja 2013., (u međumrežnoj pismohrani archive.org 24. rujna 2015.), pristupljeno 28. prosinca 2021.
  3. Sportnet, Tomislav Ivković prvi nositelj Trofeja Tomislav IvićArhivirana inačica izvorne stranice od 29. listopada 2013. (Wayback Machine), pristupljeno 30. lipnja 2013.
  4. Predrag Jurišić, Ivković: Zbog Brbićevih izjava odbijam nagradu 'Tomislav Ivić'!
    »Čelnici Hajduka mogu pričati što hoće, ali zaboljela me Brbićeva izjava da je Lokomotiva privilegirana. Istina je da smo privilegirani samo u smislu što živimo na Kajzerici i redovno primamo plaće i premije. Ali, ako je mislio na privilegij kod sudaca, onda to znači da moj rad, kao i rad mojih igrača ne vrijedi ništa, pa stoga ništa ne vrijede ni nagrade i priznanja koja smo zaslužili. I zato ne želim primiti nagradu "Tomislav Ivić", koju su mi trebali u subotu uručiti splitski novinari. Zbog takvih se izjava osjećam ponižen – rekao je Ivković.«, Večernji list, pristupljeno 25. listopada 2013.
  5. Tomislavu Ivkoviću se oduzima nagrada 'Trofej Tomislav Ivić', Slobodna Dalmacija, 25. listopada 2013., (u međumrežnoj pismohrani archive.org 27. listopada 2013.), pristupljeno 28. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]