Ustaški stožer za Bosansku Hrvatsku

Izvor: Wikipedija

Ustaški stožer za Bosansku Hrvatsku bila je regionalna upravno-političko-policijska ustanova u NDH. Sjedište joj je bilo u Banjoj Luci. Čelna osoba bio je stožernik. Osnovana je skupa s Povjereništvom za bivšu Vrbasku banovinu 16./17. travnja 1941. godine.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovan je kad je u Banju Luku došao Viktor Gutić. U Ustaškom stožeru bila je usredotočena sva vlast koja se odnosila na politička i ustaška pitanja, n.pr. pitanja u svezi za Ustav "Ustaše - Hrvatskog oslobodilačkog pokreta". Upravna jezgra stožera bio je osobni kabinet stožernika. Unutar Stožera djelovalo je nekoliko odjela. Najvažnije odluke donosile su se u osobnom kabinetu stožernika. Stožer je osnovan kao prijelazno tijelo za uklanjanje Vrbaske banovine i prenošenje upravnog djelovanja na Veliku župu Sanu i Luku, u koju su ušli kotari Banja Luka, Prijedor, Ključ, Kotorišće i Sanski Most te ispostave Kozarac i Lušci Palanka. Ustaški stožer i Povjereništvo su brzo promijenile ime u Ustaški stožer i povjereništvo (jedno vrijeme: povjerenik) za bivšu Vrbasku banovinu te Ustaški stožer i likvidatura (jedno vrijeme: likvidator) za bivšu Vrbasku banovinu. Upravni ostatci Vrbaske banovine likvidirani su 1942. godine: u siječnju Veterinarski i Šumski odsjek, u sastavu Poljoprivrednog odjeljenja, a svibnja mjeseca Tehniĉko odjeljenje. Za potrebe ovog Gutićevog Stožera osnovan je list Hrvatska Krajina[1] čiji je prvi broj izašao 20. travnja 1941. godine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.) Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske Verica M. Stošić: Izvanredni narodni sud Banja Luka (1941–1942) (analitiĉki inventar). Pristupljeno 17. srpnja 2017.
  2. (srp.) Autori izložbe: Marijana Todorović Bilić, Verica M. Stošić, Vladan Vukliš: Arhiv RSArhivirana inačica izvorne stranice od 5. svibnja 2017. (Wayback Machine) Katalog izložbe Oslobođenje Banja Luke Поводом седамдесет година од ослобођења у Другом свјетском рату (1945–2015) 20. travnja 2015. Pristupljeno 17. srpnja 2017.