Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Vlada Federacije BiH)

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izvršno tijelo vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, jednog od dvaju bosanskohercegovačka entiteta. Djeluje na temelju Zakona o Vladi Federacije BiH i Poslovnika o radu Vlade FBiH,[1] odnosno temeljem Ustava Federacije BiH, donesena nakon postizanja Washingtonskoga sporazuma, kojim je prekinut oružani sukob Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U skladu s odlukama Ustavotvorne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine, ovlašteni predstavnici, na sastanku održanom u Beču od 7. do 11. svibnja 1994. godine, zaključili su sporazum. Pri rekonstrukciji Vlade osigurat će se da dužnost premijera obavlja predstavnik iz reda bošnjačkog naroda, a dužnost zamjenika premijera predstavnik iz reda hrvatskog naroda. Zamjenik premijera Vlade bit će na čelu Ministarstva obrane. Predložit će se Zakon o Vladi Federacije BiH tako da Vladu Federacije sačinjavaju: predsjednik, dopredsjednik, 11 resornih ministara i 4 ministra bez portfelja. Ministri iz reda bošnjačkog naroda bit će na čelu sljedećih ministarstava:[2]

  1. Ministarstva unutrašnjih poslova;
  2. Ministarstva vanjskih poslova;
  3. Ministarstva prometa i komunikacija;
  4. Ministarstva energetike i industrije;
  5. Ministarstva prostornog uređenja, resursa i okoliša;
  6. Ministarstva izbjeglica i socijalne politike;
  7. Ministarstva obrazovanja, znanosti i kulture.

Ministri iz reda hrvatskog naroda bit će na čelu:

  1. Ministarstva obrane (dopredsjednik Vlade);
  2. Ministarstva financija;
  3. Ministarstva pravde;
  4. Ministarstva trgovine;
  5. Ministarstva zdravstva.

Od 4 ministra bez portfelja, jedan će biti iz reda hrvatskog naroda

Do ključne 2002. godine i promjene Ustava FBiH (Petritschevi amandmani) u sastav Vlade su osim ministara (gdje je Hrvatima bila zagarantirana najmanje 1/3 ministarskih mjesta) ulazili i njihovi zamjenici. Po pravilu, ako je ministar bio Bošnjak – zamjenik je bio Hrvat i obrnuto, ako je ministar bio Hrvat zamjenik je bio Bošnjak. Kada se zbroje mjesta ministara i zamjenika ministara Hrvati su bili ravnopravan partner u federalnoj Vladi (i po brojnosti i po načinu odlučivanja). U načinu odlučivanja u Vladi Federacije BiH uvedene su takve promjene koje su iz ustava izbrisale riječi "konsenzus" i mogućnost bilo kakvog utjecaja konstitutivnih naroda na odluke Vlade, tako da je ostalo isključivo glasovanje običnom većinom. Ta većina su naravno uvijek Bošnjaci (8 ministara + premijer = 9 glasova). Tome treba dodati da zbog svoje brojnosti bošnjačke političke elite redovito popune i srpske kvote u Vladi FBiH (3 ministra). Međutim, to nije bilo dovoljno (11 od 16 ministara plus premijer) pa su u razdoblju 2010. – 2014. (Vlada Platforme) popunili i hrvatske kvote. Ustavna rješenja (2002.) propisuju fiksne kvote ministara po konstitutivnim narodima. Diskriminatorska rješenja su u samom ustavu kojima se jedan entitet faktički priznaje kao srpski (8 Srba – ministara u Vladi Republike Srpske), a jedan entitet kao bošnjački (8 Bošnjaka – ministara u Vladi Federacije BiH). Ukupno, Bošnjaci imaju 13 ministara (41%), Srbi 11 ministara (34%), a Hrvati 8 ministara (25%) u entitetskim vladama. Tu nije uračunato mjesto entitetskog premijera, premijer Vlade RS-a uvijek je Srbin, a premijer Vlade FBiH uvijek Bošnjak. Bosanskohercegovački Hrvat ne može biti premijer niti jednog entiteta prema postojećim ustavnim/zakonskim rješenjima.[3]

Sastav Vlade FBiH[uredi | uredi kôd]

Vladu čine premijer, dva premijerova zamjenika, te resorni ministri i njihovi zamjenici koje, nakon obavljenih konzultacija, imenuje premijer. U sklopu Vlade djeluje šesnaest ministarstava: Ministarstvo unutarnjih poslova FBiH, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo financija FBiH, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH, Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, Ministarstvo obrazovanja i znanosti FBiH, Ministarstvo kulture i športa FBiH, Ministarstvo trgovine FBiH, Ministarstvo prostornog uređenja FBiH, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvo razvitka, poduzetništva i obrta FBiH i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH.

Sjedište Vlade FBiH je u Sarajevu, a ministarstva su raspoređena u Sarajevu i Mostaru. Osim u velikim federalnim centrima, Vlada sjednice povremeno održava i u manjim gradovima.

Sastav Vlade[uredi | uredi kôd]

položaj ministarstvo dužnosnik stranka narodnost
Predsjednik Vlade Nermin Nikšić SDP BiH Bošnjak
Zamjenik predsjednika Vlade Financije Toni Kraljević HDZ BiH Hrvat
Zamjenik predsjednika Vlade Razvoj, poduzetništvo i obrt Vojin Mijatović SDP BiH Srbin
Ministar Unutarnji poslovi Ramo Isak SN Bošnjak
Ministar Pravda Vedran Škobić HDZ BiH Hrvat
Ministar Energija, rudarstvo i industrija Vedran Lakić SDP BiH Srbin
Ministrica Promet i komunikacija Andrijana Katić HDZ BiH Hrvatica
Ministar Raseljene osobe i izbjeglice Nerin Dizdar SDP BiH Bošnjak
Ministar Pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Nedžad Lokmić SDP BiH Bošnjak
Ministar Zdravstvo Nediljko Rimac HDZ 1990 Hrvat
Ministrica Obrazovanje i znanost[4] Jasna Duraković SDP BiH Bošnjakinja
Ministrica Kultura i šport[4] Sanja Vlaisavljević HDZ BiH Srpkinja
Ministar Trgovina Amir Hasičević NS Bošnjak
Ministar Rad i socijalna politika Adnan Delić NiP Bošnjak
Ministar Prostorno uređenje Željko Nedić HDZ BiH Hrvat
Ministar Poljoprivreda, vodoprivreda i šumarstvo Kemal Hrnjić NiP Bošnjak
Ministrica Okoliš i turizam Nasiha Pozder NS Bošnjakinja

Povezani članci[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]