Zakir Bektić

Izvor: Wikipedija
šejh
Zakir ef. Bektić
Zakir Bektić
Rođenje 1933., Sarajevo
Smrt 2005., Sarajevo
Zanimanje teolog, zanatlija
Portal o životopisima

Šejh Zakir ef. Bektić (Sarajevo, 1933.Sarajevo, 25. studenog 2005.), bosanskohercegovački je teolog bošnjačkog podrijetla, šejh kadirijskog, rifaijskog i bedevijskog tarikata.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Zakir Bektić je rođen 1933. godine u Sarajevu. Radni vijek je proveo baveći se bravarskim i mehaničarskim zanatom, kao i poslom vozača, da bi na kraju bio umirovljen kao šef transporta u sarajevskom GRAS-u.

Prvi učitelj koji ga je uveo u tarikat bio je kadirijski šejh Mehmed ef. Kelerdžić pred kojim je položio bejat (prisegu) 1964. godine, a sam Mehmed ef. je bio kalif šejh Kadri ef. iz Kosovske Mitrovice. Nakon smrti ove dvojice šejhova, Zakir Bektić se druži i uči od Adem–bega ef. Karadžozovića i to druženje trajalo je jedanaest godina.

Godine 1969. Fahri ef. Ilijasi iz Đakovice daje mu izun (dozvolu) za vođenje zikra i ovlašćuje ga za davanje derviških virdova. Prvu halku Zakir Bektić okuplja i zikir vodi u privatnoj kući Ahmed Šehbajraktarevića, da bi 1972. godine, obnovio oronulu Hadži-Timurhanovu džamiju na Čeljigovićima i uz nju izgradio tekiju i tu nastavio sa svojim aktivnostima. Godine 1988. godine na poziv tamošnjih šejhova odlazi u Siriju u grad Alep i tamo dobiva izun (dozvolu) za upućivanje u kadirijski, rifaijski i bedevijski usul.

Šejh Zakir Bektić je preminuo u Sarajevu, 25. studenog 2005. godine. Sahranjen je na groblju Faletići u Sarajevu. Iza njega su ostale četiri medžlis-halke u Sarajevu s tekijama u naseljima: Čeljigovići, Aneks i Kovači, kao i tekije u Pazariću, Travniku i Tešnju i po jedna tekija u Sandžaku i Sjevernoj Makedoniji.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Šejh Zakir ef. Bektić r.a. hanefijskimezheb.wixsite.com. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]