Čaplje

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Čaplje. Za naselje u općini Sanski Most, BiH pogledajte Čaplje (Sanski Most, BiH).
Čaplje
Čapljica voljak
Čapljica voljak
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Pelecaniformes
Porodica: Ardeidae
Leach, 1820.
Raspon
Potporodice

Čaplje (lat. Ardeidae) su porodica ptica iz reda pelikanki. Porodica ima 62 vrste. Većina ima duge noge i dug, šiljasti kljun. Pored toga, brojne vrste imaju i dugačak vrat. Vezane su gotovo isključivo uz slatkovodna staništa gdje u plićacima uz obalu tragaju za ribama.

Rasprostranjenost i životni okoliš[uredi | uredi kôd]

Rasprostranjene su širom svijeta, nema ih samo na Antarktiku i nekim oceanskim otocima. Najveći broj vrsta (24 vrste) živi u južnoj i jugoistočnoj Aziji.

Čaplje su prije svega stanovnici nizina i rijetko ih se sreće u brdovitim predjelima, no ima i iznimaka. Tako je gak (Nycticorax nycticorax) viđen u čileanskim Andama na visini od 4816 m.

Čaplje uobičajeno žive uz obale slatkih voda. Najčešće ih se sreće uz plitka jezera i močvare, ali i uz rijeke, u šumama mangrova pa čak i uz morske obale. Neke vrste se povremeno ili trajno mogu sretati i udaljene od vode. Najpoznatiji takav primjer je afrička žuta čaplja koja obitava na travnjacima i savanama, i nema spomena vrijednu vezu s vodom.

Većina vrsta su stanarice ili skitalice, no u porodici ima i selica. Selidbeno ponašanje izraženije je kod ptica u umjerenim i hladnijim područjima nego kod onih koje žive u tropima. Tako europske populacije čaplji danguba, gakova i bukavčića prezimljuju u Africi, južno od Sahare. Siva čaplja je djelomična selica; iz Srednje Europe seli u zimovališta od 25 do 45% populacije, iz Švedske 70%, dok populacija koja obitava na britanskim otocima ne seli uopće.

Klasifikacija: potporodice[uredi | uredi kôd]

Neke vrste čaplji[uredi | uredi kôd]

Latinska i hrvatska imena[2]:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Family Ardeidae
  2. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018. Pristupljeno 20. listopada 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Ardeidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ardeidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ardeidae