Čipuljić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Čipuljić
Entitet Federacija BiH
Županija Županija Središnja Bosna
Općina/Grad Bugojno

Čipuljić je bivše samostalno naselje s područja današnje općine Bugojno, Federacija BiH, BiH.

Povijest[uredi VE | uredi]

Za vrijeme socijalističke BiH ovo je naselje pripojeno naselju Bugojno.[1]

Selo je poprištem zločina u muslimansko-bošnjačkoj agresiji na bugojansku općinu. Tijekom bitke za Bugojno, muslimansko-bošnjački osvajači sustavno su uništavali većinski hrvatska sela s ciljem da se Hrvati nemaju više gdje vratiti, a u miješanim selima kuće i gospodarske zgrade Hrvata su spaljene ili minirane. Čipuljić je bio mjestom ratnog zločina. Tri izmasakrirane osobe, nađene su u Čipuljiću gdje su vjerojatno dovezene, a ubijene u selu Vrpeći. [2]

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Promjene u sastavu i nazivima naselja za razdoblje 1948. - 1990.
  2. HIC Ivica Mlivončić: Zločin s pečatom - Bugojno (pristupljeno 30. siječnja 2018.)
  3. Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, 3.s., XXXVI 205-212 (2003) Ante Škegro: Prikazi: Veljko Paškvalin. Kršćanstvo kasne antike u zaleđu Salone i Narone. Arheološka istraživanja kasnoantičkog kršćanstva u Bosni i Hercegovini, str. 210
  4. Veljko Paškvalin. Kršćanstvo kasne antike u zaleđu Salone i Narone. Arheološka istraživanja kasnoantičkog kršćanstva u Bosni i Hercegovini. Sarajevo, 2003: Vrhbosanska katolička teologija. Recenzenti: akad. prof. dr. Emilio Marin i dr. se. Anto Orlovac. 3. dio knjige.

RomanH-01.pngI, heavily serifed.pngRomanC-01.png Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Hrvatskog informativnog centra. Vidi Dopusnicu Hrvatskog informativnog centra za Wikipediju na hrvatskome jeziku.
Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Čipuljić koji govori o naselju u Bosni i Hercegovini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.