Čokoladna brda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Čokoladna brda u provinciji Bohol

Čokoladna brda je geološka formacija u Filipinima.[1] Postoji najmanje 1260 brda, ali postoji mnogo manjih brda njih 1776 na površini od 50 četvornih kilometara.[2] Brda su obrasla zelenom travom koja se tijekom sušne sezone osuši te brda poprime boju čokolade. Čokoladna brda su poznata turistička atrakcija u provinciji Bohol. Ona se nalaze na provincijskoj zastavi i pečatu te simboliziraju obilje prirodnih atrakcija u provinciji. Predložena su za uključivanje na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Vegetacijom brda dominiraju trave vrsta, kao što su Imperata cylindrica i Saccharum spontaneum. Nekoliko ih je prekriveno glavočikama i papratima. Između brda, je ravna zemlja na kojoj se uzgaja riža i drugi usjevi. Prirodna vegetacija brda ugrožena je kamenolomima.[3]

Čokoladna brda su konusna krška brda slične onima koja se nalaze u vapnenačkim regijama u Sloveniji, Hrvatskoj, sjevernom Portoriku i Kubi.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Čokoladna brda.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Eye on the PhilippinesInačica izvorne stranice arhivirana 8. prosinca 2006. Global Eye Pristupljeno 22. prosinca 2006.
  2. Chocolate HillsInačica izvorne stranice arhivirana 9. travnja 2015. Seven Natural Wonders. Pristupljeno 10. prosinca 2011.
  3. Bohol Island HerbariumInačica izvorne stranice arhivirana 8. svibnja 2006. www.pnh.com.ph. Pristupljeno 20. svibnja 2022.