Đuro Hidža

Izvor: Wikipedija

Đuro Antun Hidža - Georgius Higia[1] (Dubrovnik, 7. veljače 1752.Zaton, 27. listopada 1833.), hrvatski i latinski pjesnik i prevoditelj. Nećak hrvatskog pjesnika Didaka Dubravice-Arboscellija, odnosno sin njegove sestre Marije. Hiđa se istakao kao satirik.[2]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Studirao je filozofiju i medicinu u Bologni, Rimu, Firenci i Napulju. Nakon studija vraća se u Dubrovnik gdje radi kao liječnik. Prevodio je Horacija, Tibula, Katula, Ovidija i Propercija, a najvažniji su prijevodi svih Vergilijevih djela, kao i cjelokupne Horacijeve lirike. Izvorne pjesme su mu ljubavna i prigodna karaktera, a poslanice imaju dokumentarnu vrijednost.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Đuro Körbler: Dubrovčanin Petar Bianchi i nećak mu Didak Dubravica-Arboscelli, Prilog za povijest hrvatskoga latinizma u XVIII. vijeku, Dionička tiskara, Zagreb, 1913., str. 32 (pristupljeno 13. siječnja 2016.)
  2. Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Đuro Körbler: Dubrovčanin Petar Bianchi i nećak mu Didak Dubravica-Arboscelli, Prilog za povijest hrvatskoga latinizma u XVIII. vijeku, Dionička tiskara, Zagreb, 1913., str. 43 (pristupljeno 13. siječnja 2016.)