Šibenski Funcuti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
UN Šibenski Funcuti
Puni naziv Udruga navijača Šibenski Funcuti
Osnovana 10. travnja 1983.
Mjesto djelovanja Šibenik, Hrvatska
Šport nogomet, košarka, vaterpolo
Klupska pripadnost HNK Šibenik
GKK Šibenik
VK Solaris Šibenik
Predsjednik Flag of Croatia.svg Dejan Ninić
Tajnik Flag of Croatia.svg Ivan Blaće

Šibenski Funcuti su hrvatska navijačka skupina iz Šibenika, osnovana 10. travnja 1983. godine u Šibeniku.

Povijest[uredi VE | uredi]

Udruga navijača "Šibenski Funcuti" osnovana je 10. travnja 1983. godine, dan nakon legendarne 3. finalne utakmice prvenstva bivše "SFRJ" između Šibenke i Bosne. Šibenka je dobila utakmicu rezultatom 83-82 koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, ali sutradan, po političkom nalogu, iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi i da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu, u SPENS-u. Uprava i igrači KK ‘’Šibenke’’ donose odluku da se na novu utakmicu ne putuje, u čemu ih podržavaju svi šibenski navijači. Pod utjecajem tih događaja nastaju "Šibenski Funcuti".

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, i to prema informacijama još iz 1979. godine, samo što nije bilo organiziranog navijanja i što navijači nisu imali vlastito ime. Funcuti nisu samo košarkaški navijači koji bodre GKK Šibenik (po tome mnogi stariji navijači i ljubitelji sporta i pamte Funcute jer je dobro poznata atmosfera koja se stvarala na čuvenom Baldekinu od 80-ih pa nadalje), već s jednakim navijanjem bodre i klubove u ostalim sportovima, u nogometu i vaterpolu.

Funcuti su u bivšoj "SFRJ" slovili za jedne od najluđih i najvjernijih navijača iako nikad nisu bili brojni poput drugih navijačkih skupina. Ovo prvenstveno vrijedi za košarku, no, treba spomenuti da se i na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako dobra atmosfera iako je Šibenik pretežno nastupao u drugoj ligi. Poznato je i navijanje na vaterpolskim utakmicama Solarisa kad se vaterpolsko prvenstvo igralo još preko ljeta na otvorenim bazenima. Tada bi se sredinom 80-ih na bazenu u Crnici natisklo i do 4.000 ljudi.

Velik broj pripadnika Šibenskih Funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju još jači i bolji nego prije. Funcuti sredinom 90-ih slove kao negdje 5. po redu na tzv. "navijačkoj ljestvici", odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a, te uvijek jakih i brojnih, Armade i Kohorte.

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce diljem Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to 80-ih na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, nažalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina koja je nakon Domovinskog rata organizirano otišla na gostovanje u Srbiju. Bilo je to 8. siječnja, 2005. godine na utakmici "Crvene zvezde" i "Šibenke Dalmare" koja je završila 81-70 u korist domaćina.

Poznati su i Dalmatinski derbiji između Šibenika i Hajduka, uz to i Zadra u HNL-u.

Sezona 2009./2010. bila je povijesna za šibenski nogomet. Tu sezonu HNK Šibenik osvojio je 4. mjesto u Prvoj HNL te po prvi put izborio nastup u europskim utakmicama u UEFA Europskoj ligi protiv malteške Slieme i ciparskog Anorthosisa. Osim toga, ostvaren je najveći uspjeh u povijesti kluba - finale Hrvatskoga nogometnog kupa, gdje su u dvije utakmice (2-1 u Splitu te 0-2 u Šibeniku) izgubili od splitskog Hajduka.

Boje Šibenskih Funcuta su tradicionalne šibenske boje - narančasta i crna.

Šibenski Funcuti danas[uredi VE | uredi]

Mnogo navijača, tzv. stara garda dobila je zabrane za utakmice, iako se do 2017. godine uvijek aktivno i u velikom broju navijalo. Od jeseni 2017. godine, na utakmicama uglavnom djeluju mlađi.