Šibenski Funcuti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
UN Šibenski funcuti
Puni naziv Udruga navijača Šibenski funcuti
Osnovana 10. travnja 1983.
Mjesto djelovanja Šibenik, Hrvatska
Šport nogomet, mali nogomet, košarka, vaterpolo
Klupska pripadnost HNK Šibenik
MNK Šibenik 1983
GKK Šibenka
VK Solaris Šibenik
Predsjednik Flag of Croatia.svg Mladen Ninić
Tajnik Flag of Croatia.svg Ivan Blaće

Šibenski funcuti su hrvatska navijačka skupina iz Šibenika, osnovana 10. travnja 1983. godine u Šibeniku.

Povijest[uredi VE | uredi]

Udruga navijača "Šibenski funcuti" osnovana je 10. travnja 1983. godine, dan nakon legendarne, treće finalne utakmice prvenstva bivše države odigrane između momčadi Šibenke i Bosne. Šibenka je pobijedila goste rezultatom 83:82, koševima Dražena Petrovića s "linije" slobodnih bacanja, nakon što je glavni sudac Ilija Matijević dosudio prekršaj na Petroviću od strane Sabita Hadžića, sa zvukom sirene. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, no već sutradan, po političkom nalogu, iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi, odnosno da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu, u SPENS-u. Uprava i igrači Šibenke donose odluku da se na utakmicu u Novi Sad ne putuje, u čemu ih potom podržavaju svi šibenski navijači. Pod utjecajem tih događaja nastaju Šibenski funcuti.

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, i to prema informacijama još iz 1979. godine, samo što nije bila riječ o organiziranom navijanju, kao što i navijači nisu imali vlastito službeno ime. Funcuti nisu samo košarkaški navijači; s jednakim žarom oni bodre klubove i u ostalim sportovima, primjerice u nogometu, malom nogometu i vaterpolu.

Funcuti su u bivšoj SFRJ slovili jednima od najluđih i najvjernijih navijača, iako brojno nikada nisu konkurirali drugim navijačkim skupinama. To prvenstveno vrijedi za košarku, no treba napomenuti i da se na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako zavidna atmosfera, iako je šibenski nogometni klub nastupao pretežno u drugoj saveznoj ligi. Zavidne su bile brojke Funcuta i na vaterpolskim utakmicama, Solarisa, u vrijeme kad su se utakmice vaterpolskih prvenstava igrale još na bazenu smještenom u turističkom naselju Solaris, odnosno preko ljetnih vremena na otvorenom bazenu smještenom u gradskoj četvrti Crnica, na kojem bi se "natiskalo" i do četiri tisuće ljudi (otvoreni bazen primao je manje ljudi; njih 2.500).

Veliki broj pripadnika Šibenskih funcuta sudjelovao je u Domovinskom ratu. Osamostaljenjem Hrvatske, Funcuti postaju još jači i bolji te sredinom 90-ih prošlog stoljeća slove kao, otprilike, peta po redu na tzv. navijačkoj ljestvici, odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a te uvijek jakih i brojnih, Armade i Kohorte.

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce diljem Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih hrvatskih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to početkom 80-ih u sklopu završnice Kupa Koraća koja je igrana u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, na žalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije. Funcuti su i prva hrvatska navijačka skupina uopće koja je nakon Domovinskog rata organizirano putovala na gostovanje u Srbiju (tada još zajedničku državu Srba i Crnogoraca). Bilo je to 8. siječnja 2005. godine na utakmici između Crvene zvezde i Šibenke Dalmare u beogradskom Pioniru u sklopu Goodyear jadranske lige, koja je završila rezultatom 81:70 u korist domaćina.

Poznati su i dalmatinski derbiji između Šibenika i Hajduka, uz to i Zadra u HNL-u, te u Premijer košarkaškoj ligi.

Sezona 2009./2010. pod vodstvom Branka Karačića, bila je povijesna za šibenski nogomet. Tu je sezonu, domaći HNK Šibenik, osvojio 4. mjesto u HNL-u, po prvi put izborivši nastup na europskoj sceni, i to u sklopu kvalifikacija za UEFA-inu Europsku ligu, igrajući protiv malteške Slieme i ciparskog Anorthosisa. Ostvaren je te godine i najveći uspjeh na domaćoj sceni u povijesti kluba; izborena je završnica Hrvatskog nogometnog kupa, gdje u dvije utakmice (2:1 u Splitu, odnosno 0:2 u Šibeniku) Šibenčani nisu bili bolji od splitskog Hajduka.

Boje Šibenskih funcuta tradicionalne su šibenske boje; narančasta i crna.

Šibenski funcuti danas[uredi VE | uredi]

Mnogo navijača, tzv. stara garda, zaradila je zabrane, iako se do 2013. godine uvijek aktivno i u velikom broju navijalo. Od jeseni 2017. godine, na utakmicama uglavnom djeluje mlađa dob.

Unatoč zabranama, Funcuti i danas bilježe rekorde posjećenosti na derbi utakmicama sa sinjskim, splitskim i zadarskim klubovima.