Željko Ivanek

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Željko Ivanek
Željko Ivanek
Rodno ime Željko Šimic-Ivanek
Rođenje 15. kolovoza 1957.
Zanimanje filmski, kazališni i televizijski glumac
Godine rada 1981. - aktivan
Važniji filmovi Kriminalci na godišnjem, Argo, Hrabrost ratnika
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Željko Ivanek (Ljubljana, 15. kolovoza 1957.), slovensko-američki filmski, kazališni i televizijski glumac. Dobitnik je Nagrade Emmy za program u udarnom terminu za ulogu Raya Fiskea u televizijskoj seriji Opasne igre.[1] Ostvario je zapažene uloge u televizijskim serijama 24 i Oz.

Bio je nominiran i za tri nagrade Tony.[2]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u Ljubljani 1957. godine kao Željko Šimić-Ivanek. Zajedno s majkom Vojislavom i mlađim bratom Ivanom kao trogodišnjak se iselio u Palo Alto u Kaliforniji, gdje je njegov otac pisao doktorski rad iz elektrotehnike na Stanfordskom sveučiištu.[2] Dvije godine kasnije, s obitelji se vratio u Sloveniju na pet godina, nakon čega se 1967. vraća u Palo Alto. Ostvario je više desetaka kazališnih uloga u kazalištima diljem Zaljevskog područja San Francisca. Maturirao je u srednjoj školi " Ellwood P. Cubberley" u Palo Altu 1975. godine.[3]

Diplomirao je teatrologiju na Sveučilištu Yale 1978. godine, gdje je pohađao i jedan semestar iz geologije.[2] Pohađao je i Londonsku akademiju glazbe i dramskih umjetnosti. Više puta je odbio zahtjev svojih agenata da promijeni ime, iz poštovanja prema roditeljima.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Radiotelevizija Slovenija Željko Ivanek: Slovenec, ki živi hollywoodski sen (Željko Ivanjek: Slovenac koji živi holivudski san), www.rtvslo.si, 16. prosinca 2009. (pristupljeno 16. studenog 2017.)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 TV Guide Željko Ivanek, www.tvguide.com (pristupljeno 16. studenog 2017.)
  3. Palo Alto online Around Town, www.paloaltoonline.com, 14. veljače 1996. (pristupljeno 6. studenoga 2017.)
    Wikicitati „You can see 1975 Cubberley High School graduate Zeljko Ivanek, now a professional actor, in the new movie "White Squall"...”
    ()

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]