Željko Sačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Mr. Željko Sačić (Varaždin, 19. veljače 1963.), umirovljeni hrvatski general i političar

Obrazovanje i znanstveno-stručni angažman[uredi VE | uredi]

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu (1987.), kao polaznik studija uz rad, nakon čega je raspoređen na radno mjesto kriminalista za suzbijanje gospodarskog kriminala.

Dana 31. svibnja 2000. godine obranio je magistarski rad u sklopu poslijediplomskog studija iz kaznenopravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Zagrebu, stekavši znanstveni naziv magistra pravnih znanosti, iz područja kaznenopravnih znanosti.

Autor je i suautor više monografija, znanstvenih i stručnih članaka na temu suzbijanja organiziranog kriminala i korupcije.

Karijera[uredi VE | uredi]

Sudionik je Domovinskog rata, od 5. veljače 1991. godine, kada je imenovan pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice "Sljeme", a od polovice 1991. g. i Antiterorističke jedinice Lučko, otkada je i u ulozi zamjenika zapovjednika specijalne policije. U toj ulozi, odnosno kao načelnik Sektora specijalne policije MUP-a, sudjelovao je u svim obrambeno-oslobodilačkim akcijama do okončanja Domovinskog rata.

Po okončanju Domovinskog rata, početkom 1996. godine, imenovan je pomoćnikom ministra unutarnjih poslova za poslove kriminalističke policije, koju dužnost obnaša više od četiri godine, sve do 22. veljače 2000. godine, kada je raspoređen na rad u Visoku policijsku školu, na radno mjesto nastavnika na Katedri kriminalistike, kao predavač Metodike suzbijanja organiziranog kriminaliteta.

Politički angažman[uredi VE | uredi]

Kraće je bio politički angažiran u HSLS-u, sredinom 2000-ih.

Jednim je od osnivača političke stranke Akcija za bolju Hrvatsku (osnovana 30. travnja 2011. u Zagrebu), čijim je predsjednikom bio do lipnja 2012. godine.

Privatni život[uredi VE | uredi]

Oženjen je i otac dvoje djece. Živi u Zagrebu.

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Željko Sačić

Izvor[uredi VE | uredi]