Žene (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žene
Naziv izvornika Women
Autor Charles Bukowski
Prijevod Flavio Rigonat (1983.)[1]
Predrag Raos (2003.)[2]
Vladimir Gerić (2011.)
Jezik engleski
Rod
(stil, žanr)
biografija, drama
Izdavač Flag of the United States.svg Black Sparow Press
Datum (godina)
izdanja
1978.
ISBN broj 9789533200187

Žene (eng. Women) je američki polubiografsko-dramski roman s elementima erotike kojeg je 1978. godine napisao Charles Bukowski. Radnja se zasniva na autorovom vlastitom iskustvu iz ljubavnog života punog afera s različitim ženama, među kojima se našla i, mentalno nestabilna, Lydia (u stvarnosti Linda King). Takav život vodio je sve dok nije upoznao svoju životnu družicu, Saru (u stvarnosti Linda Lee Beighle[3]). Kao i uvijek, Bukowski rabi svoj alter ego u romanu, koji se zove Hank Chinaski.

Jedna od žena koje je opisao u romanu, kasnije je, pod pseudonimom Amber O'Neil, izdala knjigu Blowing My Hero u kojoj je opisala njihovu aferu, po nekim mišljenjima iz osvete što ju je stavio u priču.[4]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Los Angeles. Henry 'Hank' Chinaski je prešao 50. godinu života, četiri godine nije spavao ni s jednom ženom, ima šestogodišnju kćer i plaća za njeno uzdržavanje svojoj bivšoj nakon što su se razišli. Međutim, sve se mijenja nakon što je polako počeo stjecati slavu kao pjesnik i autor. Sreo je Lydiu Vance na prvom pjesničkom recitalu u knjižari Drawbridge, s kojom je imao buran odnos jer su se malo svađali, malo mirili. Ona je imala dvoje djece te je i sama pokušala postati pisac, ali se otkriva da nije sasvim mentalno stabilna, te da ima izljeve bijesa, pogotovo nakon što joj je pričao da je našao drugu ljubavnicu. U jednom takvom izljevu gnjeva, Lydia je iz njegovog stana uzela njegov pisaći stroj, sve knjige i slike te ih počela derati, nakon čega ju je počeo izbjegavati što je više mogao.

Chinaski odjednom počinje dobivati poštu i razne telefonske pozive od obožavateljica koje mu se katkad otvoreno upucavaju, što on prihvaća te ih poziva u svoj stan na seks. Jedan su primjer dvije njemačke turistice koje su stigle do njegovog stana jednog dana kako bi ga vidjele, što je završilo sa seksom jedne od njih. Sreo je i riđokosu djevojku iz Teksasa koju je nazvao Katherine Hepburn, Lizu, vlasnicu plesnog studija iz San Francisca, a usljedile su Joanne Dover, Mercedes, Cassie, Debra, konobarica Iris iz Vancouvera, daktilografkinja Valencia i 18-godišnja Tanya. Bilo je i neobičnih susreta: jednom ga je na telefon nazvala strankinja Tammie (23) i rekla da njena prijateljica Arlene (33) ima rođendan te je njegova velika obožavateljica te da bi htjele doći u njegov stan, no jednom kod njega su rekle da će ga to "koštati 100 dolara po guzici", nakon čega je odustao pa su otišle. Ipak, ostao je u kontaktu s Tammie te ju čak jednom poveo u New York kada je pozvan na jedno čitanje i pomogao joj naći stan. Kada je umro njegov prijatelj Bill, tješio je njegovu suprugu Ceciliu, ali je odbio spavati s njom kada je ona to jedne noći htjela. Naposljetku je na jednom recitalu sreo Saru, koja je radila u restoranu zdrave hrane i koja mu je dala svoj broj. Našli su se u njenom restoranu i ona mu je pripremila sendvič, ali nije htjela imati seks jer je bila pristaša Meher Babe. Ipak, na kraju je posustala i ipak spavala s Chinaskim. Sara je na kraju postala njegova životna družica.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Izdanje "Žene", prevoditelj Flavio Rigonat, u katalogu WorldCat, www.worldcat.org (en.)
  2. Izdanje "Žene", prevoditelj Predrag Raos, u katalogu WorldCat, www.worldcat.org (en.)
  3. Bradley Mason Hamlin, Gary Aposhian. The Linda Lee Bukowski Interview. mysteryisland.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 6. siječnja 2012. Pristupljeno 2. kolovoza 2013.
  4. Amanda McCorquodale. 16. kolovoza 2011. Happy Birthday, Charles Bukowski! Pay Tribute to the Man Behind the Myth. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. studenoga 2011. Pristupljeno 2. kolovoza 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]