Živko Ključe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Živko Ključe
Životopisni podatci
Datum rođenja 30. travnja 1955.
Djelo
Razdoblje 20. i 21. stoljeće
Poznatija djela Fantazija za simfonijski orkestar
Gudački kvartet br. 1
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Živko Ključe (Podgradina pokraj Opuzena, 30. travnja 1955.), hrvatski kontrabasist, melograf, pedagog i skladatelj.[1]

Biografija[uredi | uredi kôd]

Diplomirao je kontrabas na gudačkom odsjeku Muzičke akademije u Sarajevu u klasi Josipa Novosela (1981.) i kompoziciju u klasi Anđelke Bego-Šimunić i Ališera Sijarića (2009.). Po završetku prvog studija postaje vođa kontrabasa Simfonijskog orkestra u Mostaru, kojeg je i ravnatelj od 1998. do 2007. godine. Surađuje i s Gradskim orkestrom u Dubrovniku te Operom Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Utemeljitelj je Gudačkog kvinteta u Mostaru, a posvećuje se i pedagoškoj djelatnosti u mostarskoj Muzičkoj školi. Ulaže napore oko očuvanja glazbene baštine doline Neretve, prikupljajući i zapisujući stare napjeve, kako svjetovne tako i crkvene. Rezultat toga rada tiskana je Zbirka obrađenih zapisa Stare pisme s ušća Neretve (KUD Metković), a objavio je i notno izdanje s vlastitim skladbama pod nazivom Moja ispovid. Umjetnički je voditelj i osnivač nekoliko klapa. Kao skladatelj višestruko je nagrađivan na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu (Zlatna, Srebrna i Brončana plaketa). Dobitnik je Nagrade Grada Opuzena za promicanje glazbe i pedagošku djelatnost. Iz skladateljskog opusa osobito mu se ističu Misa opuzenska za muški zbor a cappella, po motivima pučkog i glagoljaškog pjevanja koja je doživjela i tiskano izdanje kao glazbeno-likovna mapa, Gudački kvartet br. 1, Passacaglia za puhački kvintet, SS za violinu i glasovir, Tema s varijacijama za glasovir, Pjesma bez riječi za kontrabas i glasovir, Nerenta alla baroco za solo čembalo ili glasovir te Fantazija za komorni simfonijski orkestar. Član je više glazbenih strukovnih udruga (Hrvatsko društvo skladatelja, Muzikološko drušvo Federacije Bosne i Hercegovine, Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika i dr.).[1][2]

Za zbirku melografskih zapisa napjeva Stare pisme s ušća Neretve nagrađen je Nagradom Franjo Ksaver Kuhač za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe za 2015. godinu.[3] Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti, pedagoški rad s mladima i očuvanje hrvatske glazbene baštine prigodom obilježavanja Dana državnosti 2019. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.[4]

Popis djela (izbor)[uredi | uredi kôd]

 • Zvjezdana noć za glas i orkestar (1995.)
 • Misa (Opuzenska) a cappella po motivima pučkog i glagoljaškog pjevanja za muški zbor (1996.)
 • Tema s varijacijama za glasovir (2006.)
 • SS za violinu i glasovir (2007.)
 • 1. gudački kvartet (2008.)
 • Passacaglia za puhački kvintet (2008.)
 • Narenta ala baroco za glasovir/čembalo (2008.)
 • Fantazija za komorni simfonijski orkestar (2009.)[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. 1,0 1,1 FDK / Festival dalmatinskih klapa Omiš: »Ključe, Živko«, pristupljeno 28. srpnja 2016.
 2. www.mic.hr – »Živko Ključe: Gudački kvartet br. 1 - partitura i dionice«, pristupljeno 28. srpnja 2016.
 3. Dobitnici godišnjih nagrada HDS-a za 2015. Hrvatsko društvo skladatelja (objavljeno 24. svibnja 2016., pristupljeno 7. srpnja 2019.)
 4. Uručena odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske u prigodi obilježavanja Dana državnosti Ured Predsjednice RH (objavljeno 27. lipnja 2019., pristupljeno 7. srpnja 2019.)
 5. / http://quercus.mic.hr/ – »Živko Ključe«, pristupljeno 28. srpnja 2016.
Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Muzičkog informativnog centra (http://www.mic.hr).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Muzički informativni centar Koncertne direkcije Zagreb.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.