Prijeđi na sadržaj

130. brigada HV

Izvor: Wikipedija
130. brigada HV

Aktivna 25. listopada 1991.30. rujna 1994.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta brigada

130. brigada Hrvatske vojske (Osijek) osnovana je 25. listopada 1991. godine.

Ratni put[uredi | uredi kôd]

130. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 25. listopada 1991. godine temeljem zapovijedi načelnika GS OSRH. Brigada se popunjava iz Uprave i Ureda za obranu Osijek. Već sutradan 26. listopada 1991. Zapovjedništvo brigade smješta se u Osnovnu školu u selu Gorjani odakle kreće ratni put brigade.

Tijekom dva dana popunjeno je Zapovjedništvo brigade, 1 pb. i podstožerne postrojbe. Već 27. listopada brigada prima prvu operativnu zapovijed, kojom u njen sastav ulazi i 3. pješačka bojna 106. brigade HV (Čepinska bojna "Veprovi"). Zadaća brigade bila je izvršiti žurnu popunu ljudstvom i materijalno tehničkim sredstvima, zaposjesti crtu bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka i mjesta Antunovac, Ernestinovo, Laslovo.

Tijekom studenog '91.nakon okupacije Vukovara brigada se našla na glavnom pravcu djelovanja neprijatelja s ciljem presijecanja ceste Osijek-Đakovo i stvaranja obruča oko grada Osijeka. Brigada trpi veliki pritisak neprijateljskih snaga, što rezultira znatnim brojem poginulih i ranjenih. Neprijatelj bez obzira na svoju veliku nadmoć uspijeva samo neznatno ostvariti svoj cilj, te okupira mjesta Divoš, Ernestinovo, Antunovac, Laslovo i Paulin Dvor. Na novo izgrađenim linijama obrane ispred Josipin dvora, Ivanovca, Vladislavaca i Hrastina izuzetnom hrabrošću i odlučnošću pripadnika 130. brigade slomljena je napadna nadmoć velikosrpskog agresora i zauvijek zaustavljena agresija na Slavoniju i Istočnu Hrvatsku.

Posebnu uspješnu ulogu imali su inženjerci 130. brigade u proljeće 1992. predvođeni načelnikom Inženjerije Zlatkom Dernaj koji su prvi u Hrvatskoj započeli razminiranje. Uspješno je razminirano više od 10.000 hektara poljoprivrednih površina IPK Osijek i vraćeno za svrhu proizvodnje hrane, očišćeno i razminirano selo Ivanovac s kompletnim atarom, sjeverna i južna trasa dalekovoda prema TF Ernestinovo, vojni poligon "Lug", u Čepinu, "C" poligon u Osijeku i drugo. S pojedinih razminiranih polja skidani su usjevi, koji se zbog ratnih djelovanja nisu uspjeli skinuti u jesen 1991. god.

Također treba istaknuti i izlaženje posebnog biltena 130. brigade HV pod ratnim geslom "Tu smo tu ćemo i ostati", koji je služio za dizanje morala i ratnog elana vojnika brigade. Brigadom su uspješno zapovijedali pukovnici Nikola Huđin i od sredine 1991. Živko Mijić. Stožer brigade bio je sastavljen od visokoobrazovanih pričuvnih časnika, doktora znanosti, profesora, liječnika, inženjera i time je zapovjedništvo brigade bilo zaista intelektualno impresivno, čime se ponose njeni pripadnici, a koji su dali velik i nemjerljiv doprinos u obrani svoga grada.

130. brigade Hrvatske vojske Osijek tijekom najtežih ratnih dana koncem 1991. dobila je i ratnu himnu Pjesma 130. brigade", koja je kompletno djelo pripadnika voda veze. Igor Delač i glazbeni sastav "Vod veze" prvi puta su je javno izveli na obilježavanju 6. mjeseci ustroja brigade u hotelu "Thermia" u Bizovcu 25. travnja 1992. godine.

Tijekom jeseni 1992. i proljeća 1993. godine 130. brigada HV Osijek uspješno sudjeluje i u borbenim zadaćama u Posavini.

Preustrojem OS RH 1994. godine gasi se mobilizacijski razvoj 130. brigade HV, dio vojnika prelazi u 5. Domobransku pukovniju, a brigada prestaje s djelovanjem 30. rujna 1994. Tijekom bojnih djelovanja brigada je imala 63 poginula, 22 nestala i 370 ranjenih pripadnika, od toga 8 teških invalida.[1]

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je 130. brigadu HV »R« – Osijek Redom Nikole Šubića Zrinskog u prigodi 15. obljetnice osnutka i ustrojavanja Oružanih snaga Repubiike Hrvatske 22. svibnja 2006. godine za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Ostalo[uredi | uredi kôd]

O brigadi je snimljen dokumentarni film Heroji Osijeka – 130. brigada Hrvatske vojske.

Izvori[uredi | uredi kôd]