Ernestinovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ernestinovo
Coats of arms of None.svg
Ernestinovo na karti Hrvatska
Ernestinovo
Ernestinovo
Ernestinovo na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°27′N 18°40′E / 45.45°N 18.66°E / 45.45; 18.66
Županija Osječko-baranjska
Načelnik općine Marijana Junušić (HDZ)
Naselja u sastavu općine Divoš, Ernestinovo, Laslovo
Površina 86 km2
Stanovništvo (2001.) 2.225
Poštanski broj 31215 Ernestinovo

Ernestinovo (njemački: Ernestinenhof) je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Osječko-baranjskoj županiji.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Ernestinovo se nalazi na 12 km južno od Osijeka na cesti Osijek-Vinkovci. Susjedna mjesta su mu na sjeveru Antunovac, na jugu Laslovo, zapadno Ivanovac. Pred Ernestinovom, idući cestom Osijek-Vinkovci, lijevo od kanala nalazi se malo naselje Divoš (Diosch), koje je naseljeno poslije Prvog svjetskog rata, a zapadno od Ernestinova Paulin Dvor, jugozapadno Petrova Slatina (Lanka).

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

1991. g. Ernestinovo je imalo 1.495 stanovnika, a nakon Domovinskog rata (prema popisu 2001. g.) ima 1.005 st.; dakle 490 ljudi ili 30% manje. Sjedište je Općine u kojoj je i Laslovo. U župi je evidentirano 800 vjernika katolika.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Ernestinovo imala je 2.225 stanovnika, raspoređenih u 3 naselja:

Uprava[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

Novi vlasnici su tražili marljive stanovnike koje bi naselili na ta područja. Takve stanovnike su našli u mjestu Krnjanja u Bačkoj, sve odreda Nijemce. Kad su ih vidjeli kako marljivo rade u polju, rekoše Eisner i Klein: ˝Solche Leute könnten wir brauchen˝ - takve ljude mi trebamo. Nakon pregovora sa svakom obitelji, obećano je svakom kućedomaćinu za kuću s potkućnicom i vrtom do 1 jutra, 1 jutro pašnjaka, i 1 sesije oranice (8 jutara) uz otplatu na 20 godina u godišnjim obrocima od 17 forinti,nakon čega bi zemljište prešlo u njihovo vlasništvo.

Novo naselje je dobilo ime po gospodarici posjeda, gđi Ernestini Klein ˝ Ernestinenhof ˝. Kasnije se zvalo Ernestinovac, na službenomhrvatskom jeziku Ernestinovo, a na njemačkom Ernestin.

Ernestinovo je danas općinsko mjesto u Osječko-baranjskoj županiji. Začeci sežu do 1865. godine. Tada je to bilo močvarno zemljište. Bačka je u to vrijeme bila prenapučena Dunavskim švabama. Te su godine veleposjenici Klein i Eisner kupili gospodarsko dobro na kojem počiva današnje mjesto. Iz Bačke su naselili 53 obitelji dunavskih Nijemaca. Svakoj obitelji je sagrađena kuća, dobila je vrt i 8 joha zemlje. Naselje je dobilo ime po gospodarici posjeda, gospođi Ernestini Klein "Ernenstinenhof".

Mjesto se uz dosta teškoća (suše 1866.-1869., poplave 1870.-1873.-, kolera 1871.) postupno razvija i 1922. godine se formira limena glazba, 1924. godine dobrovoljno vatrogasno društvo, 1926. godine savez čitatelja. Misa se služi u "Kući molitve", jer u selu nema crkve.

Na žalost, najveći dio stanovnika njemačkog porijekla krajem 1944. godine napušta mjesto uslijed progona od partizana i Rusa, te ostaje samo četdesetak obitelji, kojih je većina deportirana u logor u Valpovu. U napuštene kuće dolaze kolonizirane obitelji iz Dolca Donjeg, Kninske zagore i okolice Donjeg Lapca.

Domovinski rat[uredi VE | uredi]

Mjesto Ernestinovo je u ovom ratu pretpjelo velika razaranja, s mnogo poginulih i nestalih osoba. Najgore je ipak prošla crkva, sagrađena 1978. godine, koja je gotovo potpuno razorena. Ono što su mještani uz pomoć mnogih darovatelja iz Australije mukotrpno gradili, u jednom danu pretvoreno je u pepeo. Uništena su umjetnička djela kipara naivaca iz ernestinovačke kolonije što su kroz niz godina poklonili crkvi.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

  • Osnovna škola Ernestinovo
  • Osnovna škola Laslovo

Kultura[uredi VE | uredi]

Kolonija naivne umjetnosti

Svake godine se u kolovozu održava Kolonija naivne umjetnosti.

Šport[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Ernestinovo koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.