21. SS oružana gorska divizija "Skanderbeg"

Izvor: Wikipedija
21. oružana gorska divizija SS-a
„Skanderbeg”

Aktivna veljača 1944. – studeni 1944.
Država Nacistička Njemačka
Albanija
Odanost SS
Grana Waffen SS
Vrsta gorsko pješaštvo
Uloga protu-partizansko djelovanje
Veličina divizija
Nadimak Skanderbeg
Raspuštena studeni 1944.
Znakovlje
Znak raspoznavanja albanska tradicionalna kapa pileus
Znak raspoznavanja dvoglavi bijelo orao

21. oružana gorska divizija SS-a „Skanderbeg” ili 21. Waffen-Gebirgs-Division SS der „Skanderbeg“ (skraćeno Skanderbeg, također i albanska br. 1) je bila vojna jedinica u sastavu Waffen SS-a tijekom Drugog svjetskog rata. Utemeljio ju je Heinrich Himmler u ožujku 1944., a ime je dobila po Gjergju Kastriotiu Skanderbegu, albanskom narodnom junaku koji je vodio otpor protiv Osmanskog carstva, tj. njihove invazije koja je trajala 25 godina.

Formiranje[uredi | uredi kôd]

U nadi da će sastaviti vojsku koja će vratiti Kosovo pod albansku upravu[1] 11.398 novaka prijavilo se u Waffen SS u Berlin. Od njih, 9.275 bilo je pogodno za novačenje, a unovačeno ih je samo 6.000 u Waffen SS. Međutim, broj vojnika je brzo porastao, a moral vojnika je kritično spao, što je prisililo Njemačku da raspusti diviziju nakon samo osam mjeseci postojanja.

Kosovski Albanci su invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju od strane Sila Osovina gledali kao priliku da se odcjepe od kraljevine i pripoje Albaniji. Godine 1941. Albanija, Zapadna Makedonija i većina Kosova su bili pod talijanskom kontrolom. Usljedila je kapitulacija Fašističke Italije, što je značilo i da sav okupirani prostor te države odlazi pod kontrolu Njemačke, pa uključujući i Albaniju.

1943. velik broj Albanaca s područja Kosova i Sandžaka unovačen je u 13. oružanu gorsku diviziju SS-a „Handschar”. Bili su u bojnoj I/2 (kasnije I/28), a 17. travnja 1944. s područja NDH prebačeni su na Kosovo.

21. oružana gorska divizija SS-a „Skanderbeg” bila je jedina divizija koja je bila čisto albanska tijekom Drugog svjetskog rata. Uspostavljena je radi protu-partizanske borbe na području Albanije. Nijemci su pripadnicima divizije obećali stvaranje tzv. Prirodne Albanije (Velike Albanije) u koju je spadala današnja Republika Albanija, Zapadna Makedonija i Republika Kosovo.

U veljači 1944. odluka kojom je stvorena albanska SS divizija je donesena. Skanderbeg je trebala biti paralelna s Handžar divizijom u NDH. Prema Berndu Fischeru, divizija je imala 1.500 ratnih zarobljenika, uglavnom Albanaca s Kosova koji su služili jugoslavensku vojsku, i još tomu vojnika albanske vojske koja je kapitulirala 1939., te osim ratnih zarobljenika imala je dobrovoljce iz Albanije.[2] Xhafer Deva, Albanac s Kosova, te ministar unutarnjih poslova na području Albanije u vrijeme nacističke okupacije, pomogao je u novačenju u novu albansku diviziju.

Divizija je stavljena pod zapovjedništvo Standartenführera Augusta Schmidthubera, kasnije promaknutog u Oberführera. Divizija se borila protiv komunističkih partizana Envera Hoxhae čiji su partizani bili u porastu i proširili svoje djelovanje širom Albanije i Jugoslavije. SS divizija Skanderbeg imala je ozbiljan problem s nedostatkom instruktora, časnika i dočasnika.

Divizija je djelovala osam mjeseci (veljača 1944. – studeni 1944.) sa snagom od 6.000–6.500 vojnika, što je bio premalen broj vojnika za jednu diviziju koje uglavnom imaju 10.000–20.000 vojnika. Uz to, većina vojnika divizije je dezertirala, te je proglašen neuspjeh i raspust divizije. U listopadu 1944. divizija je imala očajnih 3.500 vojnika koji su se odbijali boriti i provoditi naredbe i nikada nisu postali značajna divizija.[3]

Wikicitati »Nijemci su bili prisiljeni razoružati bojne u Peći i Prizrenu, uhićujući albanske časnike i odvodeći ih u logor u Prištinu
(Bernd Fisher, Albania at War, str. 185.)

SS Brigadefűhrer August Schmidthuber, jedan od zapovjednika 21. oružane gorske divizije SS-a „Skanderbeg”, zarobljen je 1945. i dat na suđenje u Jugoslaviji. Suđeno mu je u veljači 1947. od strane Jugoslavenskog vojnog suda u Beogradu s optužbama da je sudjelovao u masakrima, deportacijama i činovima protiv civila. Osuđen je na smrt vješanjem. Smaknut je 27. veljače 1947.[4]

Oznake[uredi | uredi kôd]

Divizija je na divizijskom grbu imala dvoglavog bijelog orla na crnoj pozadini. Vojnici divizije nosili su bijelu goršačku, albansku tradicionalnu kapu zvanu pileus. Kasnije je SS odlučio da se nose i šljemovi s istim oznakama i lubanjom (njem. Totenkopf).

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Vođeni njemačkim časnicima, u svibnju 1944., neke trupe divizije boravile su u Đakovici i okolnom području da štite rudnike. U sredini mjeseca, trupe su sudjelovale u deportaciji 281 Židova.[5] Samo nekoliko mjeseci kasnije, ova Waffen SS divizija bila je vojno nekorisna/beskorisna.[1] i proglašena je neuspjehom.[1] Pripadnici divizije služili su kao dodatak nacističkim trupama i terorizirali su nealbansko stanovništvo na području tzv. Velike Albanije koja nije bila dio albanskog vlasništva. Divizija je sudjelovala u Wehrmachtovoj operaciji Fuchsjagd, komunistima poznata kao Bitka na Dibri. Bitka je trajala od 18. do 27. kolovoza 1944. Divizija se borila zajedno s vojnicima tadašnje albanske vlade, starosjedilačkim bandama iz rimokatoličkog "klana Mirdita", nacionalističkom četom iz Dibre i s oko 800 vojika pukovnika Abaz Kupi, tj. njegove zogističke zakonske frakcije. Kapmanja protiv komunističkih partizana u središnjoj Albaniji bila je neuspjeh, i dovela je do samo veće dezertacije. Jedina druga akcija ove divizije bila je zaštita njemačkog povlačenja kroz Kosovo, a za zamjenu Nijemci su im obećali dati oružje i streljivo. 700 bivših pripadnika albanske SS divizije i oko 5.000 kosovskih Albanaca su sudjelovali u zaštiti njemačkog povlačenja i bili su naoružani, te su se uspješno odupirali partizanskim napadima i bugarskim provalama.

Sastav divizije[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c (engl.) Christopher J. Ailsby, Hitler's Renegades: Foreign Nationals in the Service of the Third Reich, Brassey's Press, 2004., ISBN 1574888382, str. 169.
  2. (engl.) Bernd Fischer, Albania at War, str. 185.
  3. (engl.) Elsie Robert, Historical Dictionary of Kosovo
  4. (engl.) United Nations War Crimes Commission, History of the United Nations War Crimes Commission and the Development of the Laws of War, HMSO, London, 1948., str. 528.
  5. (engl.) Robert Elsie, Historical Dictionary of Kosovo, Scarecrow Press, 2004., ISBN 0810853094, str. 169.
  6. (engl.) Marcus Wendel, 21. SS Waffen-Gebirgs-Division der SS Skanderbeg (albanische Nr. 1), Axis History Pristupljeno 26. prosinca 2014.