Abdovina

Izvor: Wikipedija
Abdovina
Cvijeće abdovine
Cvijeće abdovine
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Dipsacales
Porodica: Adoxaceae
Rod: Sambucus
Vrsta: S. ebulus
Dvojno ime
Sambucus ebulus
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Abdovina (burjan, apta, aptovina, smrdljiva bazga, Sambucus ebulus) je bazgi srodna trajna zelen iz porodice Moškovičevki (Adoxaceae); raste po šumskim čistinama i uz putove u Europi, zap. Aziji i sjev. Africi; narodni lijek.

Raste do 2 metra, s uspravnim, najčešće nerazgranatim, peteljkama koje u velikim skupinama rastu iz perenijalnog (višegodišnjeg) podzemnog rizoma. Listovi su nasuprotni, dugi 15-30 cm, s 5 do 9 listića odbojnog mirisa.

Stabljika završava s vijencem bijelog i rozog cvijeća promjera 10-15 cm. Plodovi su male, blistave, crne bobice promjera 5-6 mm. Zrelo voće daje ružičasti sok.

Uporaba u narodnoj medicini[uredi | uredi kôd]

Abdovina je prije svega sredstvo za izlučivanje vode, znoja, žuči i otrovnih tvari. Pripravci od korijena i nadzemnih dijelova uzrokuju pojačano lučenje mokraće što je korisno kod nagomilavanja mokraćne kiseline i vodene bolesti uzrokovane oboljenjem bubrega. Čaj od lišća koristan je kod oboljenja dišnih putova i katara pluća. Značajno je da je list djeluje kao čistač jetre i regulator funkcije bubrega. Čaj od cvjetova također pospješuje mokrenje, liječi organe za disanje, a koristan je i za smirivanje visokog krvnog tlaka. Bobicama se također pripisuje pospješivanje mokrenja, izazivanje znojenja i čišćenje organizma. Od boba se može napraviti sirup, sok i pekmez. Ti pripravci također pospješuju izlučivanje mokraće i plinova, a služe i kao lijek protiv šećerne bolesti. Od plodova se mogu napraviti oblozi protiv gljivičnih bolesti prstiju i nogu te za skidanje bradavica. Od boba, cvjetova i korijena radi se ljekovita rakija.[1]


Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Wilfort,R. Ljekovito bilje i njegova upotreba,Zagreb 1974.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Sambucus+ebulus

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima stranicu o temi Sambucus ebulus
Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Sambucus ebulus
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Sambucus ebulus