Koordinate: 29°54′N 31°12′E / 29.900°N 31.200°E / 29.900; 31.200

Abusir

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Memfis sa svojim nekropolama (Sakara, Abusir, Piramide u Gizi i Dahšur)
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Memfis sa svojim nekropolama (Sakara, Abusir, Piramide u Gizi i Dahšur)
Flag of Egypt.svg Egipat
Godina uvrštenja: 1979. (3. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iii, vi
Ugroženost: 2001.-
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/86 UNESCO
pr
Z1
stirA40

Abusir (egipatski: Per Uesir, "Kuća Ozirisova"; grčki Βούσιρις; arapski ابوصي) je ime za nekropolu u Egiptu i ime obližnjeg sela koje je dobilo ime prema ovom arheološkom lokalitetu. Nalazi se nekoliko kilometara sjeverno od Sakare i južno od glavnog grada Kaira, i također je služio kao nekropola prijestolnice egipatskog starog kraljevstva, Memfisa, osobito V. dinastije, jer je obližnja Giza bila prepuna.

Ovdje je pronađena i najveća zbirka egipatskih tekstova Starog kraljevstva, tzv. Abusirski papirusi. Češki egiptološki institut izvodi iskapanja na ovom lokalitetu od 1976. godine.

U Abusiru je pronađeno više mastaba visokih egipatskih dužnosnika i njihovih obitelji, i ukupno 14 piramida od kojih su najsačuvanije sljedeće:

Piramide su znatno lošije od onih u Gizi (najpoznatija je Kufuova). No, i ova je nekropola 1979. godine upisana na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Africi, zajedno s obližnjim drevnim gradom Memfisom, piramidama u Gizi i nekropolama Sakara i Dahšur.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Abusir
  • Jaromir Malek, The Topographical Bibliography of Ancient Egyptian Hieroglyphic Texts, Statues, Reliefs and Paintings, Griffith Institute, 1974., ISBN 090041619X

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]