Adolf von Brudermann

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Adolf von Brudermann
Adolf von Brudermann (1854-1945).jpg
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. lipnja 1854.
Mjesto rođenja Beč, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 16. listopada 1945.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Puno ime Adolf Rudolf Theodor Ritter
von Brudermann
Supruga Amalie Strzygowski
Titule vitez
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1869.-1917.
Čin General konjice
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Krasnika
Karpatska ofenziva
Brusilovljeva ofenziva
Invazija na Rumunjsku
Vojska Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 3. konjička divizija
Konjički korpus Brudermann

Adolf Rudolf Theodor Ritter von Brudermann (Beč, 2. lipnja 1854. - Beč, 16. listopada 1945.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 3. konjičkom divizijom i Konjičkim korpusom Brudermann na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi VE | uredi]

Adolf von Brudermann rođen je 2. lipnja 1854. u Beču. Sin je Rudolfa Brudermanna starijeg, inače istaknutog austrijskog generala i Gisele von Babarczy. I dva Rudolfova brata starija brata, Anton i Rudolf, odabrali su vojni poziv, te su bili istaknuti austrougarski zapovjednici u Prvom svjetskom ratu. Adolf je pohađao Kadetsku školu u Mariboru, nakon čega nastavlja školovanje u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu koju završava 1874. godine. Potom sa činom poručnika služi u 1. ulanskoj pukovniji. U svibnju 1879. promaknut je u čin natporučnika, a u studenom 1889. u čin konjičkog satnika. U svibnju 1890. postaje instruktorom u vojnoj konjičkoj školi koju dužnost obnaša do srpnja 1904. godine. U međuvremenu je, u svibnju 1897., unaprijeđen u bojnika, dok čin potpukovnika dostiže u studenom 1900. godine. U srpnju 1904. postaje zapovjednikom 2. ulanske pukovnije, a u studenom te iste godine dobiva promaknuće u čin pukovnika. U travnju 1910. dobiva zapovjedništvo nad 3. konjičkom brigadom smještenom u Mariboru, a te iste godine u listopadu je unaprijeđen u čin general bojnika. U lipnju 1913. postaje zapovjednikom 3. konjičke divizije u Beču, da bi u studenom te godine bio promaknut u čin podmaršala. Na dužnosti zapovjednika 3. konjičke divizije Brudermann se nalazi i na početku Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi VE | uredi]

Na početku Prvog svjetskog rata 3. konjička divizija nalazila se u sastavu 1. armije kojom je na Istočnom bojištu zapovijedao Viktor Dankl. Zapovijedajući 3. konjičkom divizijom Brudermann sudjeluje u Bitci kod Krasnika, te borbama kod Lubina. U listopadu 1914. Brudermann je sa 3. konjičkom divizijom premješten dalje na sjever gdje sudjeluje u borbama oko Ivangoroda. Krajem 1914. Brudermann je sa 3. konjičkom divizijom ponovno premješten i to u sastav 2. armije u sklopu koje sudjeluje u borbama oko Tomaszowa, da bi početkom 1915. bio premješten u Karpate gdje sudjeluje u Karpatskoj ofenzivi. U srpnju 1915. 3. konjička divizija ulazi u sastav 7. armije pod zapovjedništvom Karla von Pflanzer-Baltina u sklopu koje sudjeluje u borbama na Dnjestru i Siretu.

Nakon početka Brusilovljeve ofenzive Brudermann postaje zapovjednikom posebno formiranog Konjičkog korpusa Brudermann. Nakon zaustavljanja ofenzive korpus je u kolovozu rasformiran, da bi u listopadu bio ponovno ustrojen radi sudjelovanja u borbama u Rumunjskoj. U studenom 1916. sve lošije zdravstveno stanje natjeralo je Brudermanna da napusti zapovjedništvo Konjičkog korpusa Brudermann, te zatraži umirovljenje. To mu je i odobreno, te je u ožujku 1917. umirovljen prilikom čega je promaknut u čin generala konjice.

Poslije rata[uredi VE | uredi]

Nakon završetka rata Brudermann se povukao iz javnog života, te je živio u Beču, ne predaleko od svog starijeg brata Rudolfa. U Beču je i preminuo 16. listopada 1945. godine u 92. godini života. Od ožujka 1886. bio je oženjen s Amaliom Strzygowski sa kojom je imao tri kćeri.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

(eng.) Adolf von Brudermann na stranici Austro-Hungarian-Army.co.uk
(eng.) Adolf von Brudermann na stranici Field commanders of Austria-Hungary
(rus.) Adolf von Brudermann na stranici Hrono.ru