Moškovica

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Adoxa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Moškovica
Adoxa moschatellina
Adoxa moschatellina
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Dipsacales
Porodica: Adoxaceae
Rod: Adoxa
L.
Vrste
vidi tekst

Moškovica (lat. Adoxa), biljni rod trajnica iz porodice moškovičevki kojoj pripadaju svega jedna ili dvije priznate vrste, to su obična moškovica (A. moschatellina) koju je opisao Linnaeus. Druga vrsta kineska vrsta A. xizangensis opisana tek 1992. u “Acta Phytotaxonomica Sinica”, no smatra se i podvrstom obične moškovice, A. moschatellina subsp. moschatellina.[1]

Obična moškovica prisutna je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Ima je u Hrvatskoj (Kalničko gorje), kao i u Srbiji gdje je nazivaju Mirišljavac ili moškovica trolisna. U ostalim dijelovima svijeta poznata je pod raznim vernakularnim nazivima: Moschuskraut, Bisamkraut, Блѣдница, Мушкатница, Пижмачка, Pižmowka.

U Sjevernoj Americi ima je od Aljaske i Yukona i na jug do Novog Meksika, a nazivaju je Moschatel, five-faced bishop, i drugim brojnim nazivima

Treća vrsta A. omeiensis H.Hara, opisao ju je Hiroshi Hara 1981., smještena je napokon u poseban rod Tetradoxa, kao T. omeiensis; Adoxa corydalifolia (C.Y.Wu, Z.L.Wu & R.F.Huang) Christenh. & Byng, uključuje se ponekad i u poseban rod Sinadoxa (S. corydalifolia)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 20th December 2017 Adoxa xizangensis. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. siječnja 2018. Pristupljeno 13. siječnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)