Prijeđi na sadržaj

Moškovica

Izvor: Wikipedija
Moškovica
Adoxa moschatellina
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Dipsacales
Porodica:Adoxaceae
Rod:Adoxa
L.
Vrsta:A. moschatellina
Dvojno ime
Adoxa moschatellina
L.
Baze podataka

Moškovica (lat. Adoxa), biljni rod trajnica iz porodice moškovičevki kojoj pripadaju svega jedna vrsta, to je obična moškovica (A. moschatellina) koju je opisao Linnaeus.

Obična moškovica prisutna je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Ima je u Hrvatskoj (Kalničko gorje), kao i u Srbiji gdje je nazivaju Mirišljavac ili moškovica trolisna. U ostalim dijelovima svijeta poznata je pod raznim vernakularnim nazivima: Moschuskraut, Bisamkraut, Блѣдница, Мушкатница, Пижмачка, Pižmowka.

U Sjevernoj Americi ima je od Aljaske i Yukona i na jug do Novog Meksika, a nazivaju je Moschatel, five-faced bishop, i drugim brojnim nazivima

Druga vrsta iz Kine A. xizangensis opisana tek 1992. u “Acta Phytotaxonomica Sinica”, podvrsta je obične moškovice, A. moschatellina subsp. moschatellina.[1].

Treća vrsta A. omeiensis H.Hara, opisao ju je Hiroshi Hara 1981., smještena je napokon u poseban rod Tetradoxa, kao T. omeiensis; Adoxa corydalifolia (C.Y.Wu, Z.L.Wu & R.F.Huang) Christenh. & Byng, uključuje se ponekad i u poseban rod Sinadoxa (S. corydalifolia)[2]

Podvrste[uredi | uredi kôd]

  • Adoxa moschatellina subsp. cescae Peruzzi & N. G. Passal.; endem iz Italije
  • Adoxa moschatellina subsp. moschatellina

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. World Plants (Complete List) Adoxa xizangensis Pristupljeno 10. srpnja 2022.
  2. World Plants (Complete List) Adoxa omeiensis Pristupljeno 10. srpnja 2022.