Allen Collins

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Allen Collins

Allen Collins.jpg

Ime u rodnom listu Larkin Allen Collins, Jr.
Rođen/a 19. lipnja 1952.
Umro/umrla 23. siječnja 1990.
Žanr/ovi southern rock
Instrument gitara
Djelatno razdoblje 1964. – 1990.
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Larkin Allen Collins Jr. (Jacksonville, Florida, SAD, 19. lipnja 1952. - Jacksonville, Florida, 23. siječnja 1990.) bio je jedan od osnivača sastava Lynyrd Skynyrd, gitarist i i tekstopisac nekih njihovih pjesama (u suradnji s Ronniem Van Zantom): "Free Bird", "Gimme Three Steps" i "That Smell". Jedan je od šest članova koji su preživjeli zrakoplovnu nesreću sastava, 20. listopada 1977. uz teške ozljede.

Karijeru nastavlja u Rossington Collins Bandu. 1980. mu umire supruga. Njoj u spomen izdaju 1981. ploču "This Is The Way". Tada počinje silazna putanja njegovog života. Odao se alkoholu i drogi, izbivao je s mnogih koncerata, što je rezultiralo raspadom sastava The Rossington-Collins Band, 1982. Nakon toga osniva Allen Collins Band. 1986. doživljava prometnu nesreću, u kojoj je život izgubila njegova djevojka, a on ostao paraliziran.

Bio je uključen u novi početak rada Lynyrd Skynyrda, ali u svojstvu glazbenog direktora (zbog nemogućnosti sviranja). Na mnogim koncertima je prisutnima ukazivao na opasnosti vožnje pod utjevajem alkohola i droga.

Umire 23. siječnja 1990. od upale pluća, a kao posljedica komplikacija s paralizom. Pokopan je u Jacksonvilleu.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]