Billy Powell

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Billy Powell

Lynyrd Skynyrd - Billy Powell.jpg

Ime u rodnom listu William Norris Powell
Rođen/a 3. lipnja 1952.
Umro/umrla 28. siječnja 2009.
Žanr/ovi Southern rock, hard rock, blues rock, country rock
Instrument klavir, klavijature, orgulje, Hammond
Djelatno razdoblje 1970.-2009.
Portal o glazbi
Portal o životopisima


William Norris "Billy" Powell (Corpus Christi, Teksas, 3. lipnja 1952. – Orange Park, Florida, 28. siječnja 2009.) bio je klavijaturist sastava Lynyrd Skynyrd, od 1970. do svoje smrti, 2009.

Rođen u gradu Corpus Christi, Teksas, Powell je odrastao u obitelji američkog vojnika (otac mu je bio pripadnik američke mornarice). Dio svog djetinjstva provodi u Italiji gdje mu je otac bio jedno vrijeme na službi. Nakon smrti oca, 1960., obitelj mu se seli nazad u SAD, i to u Jacksonville, Florida. Majka ga upisuje u Sanford Naval Academy u Sanfordu, Florida. U to vrijeme se počinje zanimati za glazbu i počinje uzimati satove klavira. Povratkom u Jacksonville upisuje Bishop Kenny High School. Tu upoznaje Leona Wilkesona, budućeg basista Lynyrd Skynyrda. U to vrijeme još je bio pridruženi član sastava. Punopravnim članom sastava postaje sasvim slučajno, nakon što je Ronnie Van Zant čuo kako je na klaviru odsvirao pjesmu Free Bird, i s oduševljenjem ga primio u sastav.

Nesreću sastava 1977. preživljava s brojnim ozljedama. Nakon prestanka rada sastava Lynyrd Skynyrd, kratko je bio član sastava "Vision", "Alias" i "Rossington Collins Band". Pridružuje se 1987. ponovnom početku rada sastava Lynyrd Skynyrd, i ostaje u njemu do smrti.

Umire 28. siječnja 2009. u svom domu u Orange Parku, Florida, od srčanog udara.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]