Prijeđi na sadržaj

Almanacco fiumano

Izvor: Wikipedija
Almanacco Fiumano, prvi riječki godišnjak - digitalizirana naslovnica iz Povijesne zbirke Sveučilišne knjižnice Rijeka

Almanacco Fiumano[1] prvi je riječki godišnjak. Počeo se tiskati u Veneziji 1855. godine u tiskari Sebastiana Tondellija Tipografia di Sebastiano Tondelli. Donosio je kalendare, shematizme i tekstove s povijesnom tematikom. Glavni urednik i pisac većine priloga u prvome broju godišnjaka bio je Giuseppe Politei. Pretežito su to bili tekstovi s povijesnom tematikom (npr. tekst o iskrcavanju engleske flote u Rijeci 1813. godine i legendarno "juditijansko pregalaštvo" Karoline Belinićeve, nazvane Karolina Riječka). Taj prvi broj godišnjaka bio je posvećen Bartolu Zmajiću, tadašnjem vladinom nadzorniku središnje riječke pomorske oblasti.

Idući broj godišnjaka (per anno bisestile) tiskan je u Trstu 1856. u tiskari austrijskoga Lloyda – Tipografia del Lloyd Austriaco. Glavni je urednik toga broja također Giuseppe Politei.

Treći broj godišnjaka tiska se konačno u Rijeci 1857. u tiskari Ercolea RezzeTipografia Rezza, koji mu je bio i urednik. Priloge iz riječke prošlosti i dalje piše Giuseppe Politei. Ercole Rezza ovoga je puta uspio okupiti veći broj suradnika, uglavnom pripadnika onovremene riječke inteligencije, kao što su bili Giovanni Kobler, Ivan Kukuljević, Carlo de Franceschi i dr.

Almanacco Fiumano za godinu 1858. te dvogodište 1859.-1860., ponovno je tiskan u tiskari Ercolea Rezze. U spomenutim godišnjacima nalaze se i prilozi znamenitoga tršćanskoga povjesničara dr. Pietra Kandlera.[2]

U Povijesnoj zbirci Sveučilišne knjižnice Rijeka čuvaju se brojevi toga časopisa, dostupni u digitalnom obliku

  1. Despot, Miroslava. 1953. Pokušaj bibliografije primorskih novina i časopisa 1843.-1945. Rijeka/Zbornik. Matica hrvatska. Zagreb. str. 614 journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Lukežić, Irvin. 2006. Ogledalo bašćinsko. Izdavački centar Rijeka. Rijeka. str. 284–285. ISBN 953-6939-29-0