Amazona

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Amazona
(Apurímac, Ene, Tambo, Ucayali, Solimões)
Amazon CIAT (2).jpg
Amazona kod Manausa
Duljina 6.992 km
Nadm. visina izvora 5.170 m
Prosječni istjek 219.000 m3/s
Površina porječja 7.050.000 km2
Izvor Apacheta, Nevado Mismi, Arequipa, Peru
Ušće sjeverno od Belema
Pritoci Marañón, Japurá, Rio Negro, Purus, Madeira, Tapajós, Xingu, Tocantis
Države Peru, Brazil
Gradovi Iqitos, Manaus, Óbidos, Santarém, Belém, Makapá
Slijev Atlantski
Ulijeva se u Atlantski ocean
Plovna od − do od ušća oko 4.600 km uzvodno za prekooceanske brodove
Amazonrivermap hr.svg
Porječje Amazone

Amazona, u gornjem toku nazvana Rio Solimões je rijeka u Južnoj Americi. To je vodom najbogatija rijeka na Zemlji. U odnosu na dužinu, pa time i mjesto na ljestvici najdužih rijeka, ima nejasnoća je li duža od Nila ili nije, pa time najduža na svijetu ili druga po redu. Prema zadnjim mjerenjima, Amazona je dugačka 6.992 km. Njome teče više vode nego što ih imaju Nil, Mississippi i Jangce zajedno, ukupno oko jedne šestine svih vodotoka na svijetu. Amazona ima oko 10.000 pritoka od kojih je 17 dužih od Rajne. Širina rijeke je u Brazilu uglavnom više kilometara i mijenja se, ovisno o godišnjem dobu, odnosno, o količini padalina u njenom gornjem toku. U razdoblju visokog vodostaja plavi okolne šume u širinu i do 100 km. Te plavljene šume tvore zaseban, jedinstveni ekosustav. U području ušća se nalazi otok Marajó velik oko 49.000 km². Ako se taj otok uračuna, zajedno s rijekama koje utječu u Atlantik nešto južnije od Amazone, posebno Rio Tocantis, delta Amazone je široka više stotina kilometara. Sa zapada na istok prolazi područjem koje se naziva Amazonija.

Zbog svog ogromnog bogatstva vrstama životinja i biljaka, njezin središnji dio uvršten je u UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi.

Najudaljeniji izvor Amazone, je izvor rijeke Apurímac koja izvire u južnom Peruu ispod 5.597 m visokog vrha Nevado Mismi u Andama, protječe 730 km, te se nakon sutoka sa rijekom Mantaro, nastavlja kao rijeka Ene, koja nakon 153 km tijeka sutokom sa rijekom Perené formira rijeku Tambo. Tambo nakon 159 km svoka toka, sutokom sa rijekom Urubamba, na nadmorskoj visini od 287 m formira rijeku Ucayali. Ucayali se spaja sa rijekom Marañón, u rijeku Amazonu.

Slovenski plivački ultramaratonac Martin Strel prvi je čovjek, koji je preplivao cijelu Amazonu 2007. godine, želeći upozoriti na prekomjerno uništavanje prašuma.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Amazona
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Amazona
Pregled glavne struje Amazone, koja teče preko gotovo cijelog južnoameričkog kontinenta


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Amazona koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.