Amfiteatar u Draču

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Amfiteatar u Draču
Starokršćanski mozaik u kapeli

Amfiteatar u Draču (albanski: Amfiteatri i Durrësit) je veliki rimski amfiteatar u gradu Draču u Albaniji. Izgrađen je u 2. stoljeću u drevnom Epidamnusu ili Dyrrachiumu/Dyrrachiumu, u vrijeme vladavine rimskog cara Trajana, nalazi se u samom centru grada, a samo pola amfitearta je iznad zemlje. Amfiteatar je korišten za nastupe do 4. stoljeća. Jedan je od najvećih amfiteatara na Balkanskom poluotoku, imao je kapacitet od 20.000 ljudi.[1] Otkriven je u kasnim 1900-ih, a danas je postao popularna turistička atrakcija, kandidat je za Svjetsku kulturnu baštinu. Amfiteatar ima eliptičan oblik s osima od 132,4 i 113,2 metara. Arena unutar amfiteatra ima dimenzije 61,4 puta 42,2 metara i visoka je 20 metara. Izgrađena je na padini brda, a unutar amfiteatra postoje stubišta i galerije na različitim razinama. Unutar amfiteatra se nalazi kapela s mozaikom. Amfiteatar je okružen sa svih strana gradom Dračom a na jednom dijelu arene su čak izgrađene zgrade za moderno stanovanje.[2] Grad Drač planira ukloniti sagrađene zgrade.

U 2013. godini, amfiteatar je ušao na izbor zajedno s trinaest drugih mjesta po Europa, kao jedno od najugroženijih mjesta kulturne baštine u Europi.[3]

Otkopavanja koja su vršena u 20. stoljeću obavljana su nestručno te je amfiteatar propado, od 2004. godine Sveučilište u Parmi počelo je restauratorske radove na spasu spomenika.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Life is a Promise in Durrës, Albania. Balkan Travellers. Inačica izvorne stranice arhivirana 23. rujna 2015. Pristupljeno 27. travnja 2016.
  2. European Commission-Council of Europe Joint Programme: Integrated Rehabilitation Project Plan / Survey of the Architectural and Archaeological Heritage (IRPP/SAAH) – AlbaniaInačica izvorne stranice arhivirana 27. veljače 2012., ožujak 2004.
  3. 14 European sites shortlisted for the 'The 7 Most endangered programme'. Europa Nostra. Pristupljeno 20. travnja 2013.