Anna Lindh

Izvor: Wikipedija
Anna Lindh 2003. godine

Ylva Anna Maria Lindh (19. lipnja 1957.11. rujna 2003.) bila je švedska socijaldemokratska političarka i ministrica vanjskih poslova od 1998. do izvršenja atentata na nju 2003. godine. Atentat je izvršio Srbin Mijailo Mijailović.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Anna Lindh rođena je u Stockholmu a diplomira pravo na sveučilištu u Uppsali 1982. Član švedskog parlamenta od 1982. do 1985. a zatim i od 1998. za socijaldemokratsku stranku Švedske. Obnašala je i funkciju zamjenika gradonačelnika Stockholma u razdoblju od 1991. do 1994., a zatim je bila ministricom u ministarstvu zaštite okoliša od 1994. do 1998. godine. Bila je udata za Boa Holmberga, župana Södermanlanda, s kojim je imala dva sina, Davida i Filipa. Nasljednica je politike Görana Perssona koji je bio vođa socijaldemokrata i premijer Švedske. Agitirala je na referendumu 2003. za ulazak Švedske u eurozonu.

Ubojstvo[uredi | uredi kôd]

Anna Lindh preminula je 11. rujna 2003. u Stockholmu od posljedica atentata koji je dan prije na nju izvršio srpski atentator Mijailo Mijailović. Atentator ju je uboo bodežem u predjelu prsiju, trbuha i ruku. Pobjegao je s mjesta zločina ali kasnije je uhićen uz pomoć snimaka nadzornih kamera.

Anna Lindh je drugi švedski političar koji je ubijena u dvadeset godina, poslije premijera Olofa Palmea, koji je ubijen u atentatu 1986. a počinitelj je do danas ostao nepoznat.

Slika atentatora Mijaila Mijailovića na nadzornoj kameri

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Uživala je veliku popularnost u Švedskoj tako da je došlo do spontanog okupljanja naroda, povodom njene smrti, na jednom od najpopularnijih stockhomskih okupljališta, Sergels Torgu.

Poslije napada su obustavljenje sve euro kampanje s obje strane. Televizija je obustavila reklamiranja i aktivnosti vezane s njima. Ipak premijer Göran Persson zajedno s drugim političkim strankama donosi odluku u švedskom parlamentu da ipak dođe do referenduma koji se trebao održati 14. rujna.

Jan O. Karlsson, tadašnji ministar ministarstva za migracije preuzeo je privremeno dužnost ministra vanjskih poslova.

Zaklada Anne Lindh


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]