Answear

Izvor: Wikipedija
Logo online trgovine answear.com

Answear je multi-brand online trgovina, koja nudi odjeću, obuću, modne dodatke i artikle za dom i dekoraciju u deset zemalja: Poljskoj, Ukrajini, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Cipru. Trgovina nudi brzu dostavu i personaliziranu uslugu kupovine. Svaki mjesec answear.com posjeti više od 11 milijuna ljudi.

U Hrvatskoj se online trgovina nalazi na adresi www.answear.hr

Answear
Burzovni simbol ANR
Osnovana 2010
Osnivač(i) Krzysztof Bajołek
Sjedište Poljska, ul. Aleja Pokoju 18, 31-564 Kraków
Prihod 409 457 tisuća PLN (2020. god.)
Neto dobit 8 542 tisuća PLN (2020. god.)
Web stranica https://answear.hr/

Povijest[uredi | uredi kôd]

Answear.com online trgovina službeno je pokrenuta u veljači 2011. godine.[1] Sljedeće godine, 2012. online trgovina pokrenula je svoj program vjernosti: AnswearClub, koji je bio jedan od prvih te vrste u modnoj industriji.[2] U 2013. godini investicijski fond MCI Venture Capital uložio je u razvoj trgovine preuzimanjem manjinskog udjela u tvrtki. Sljedećih godina Answear je započeo svoju ekspanziju u zemljama srednje i istočne Europe. U travnju 2014. brend je otvorio online trgovinu u Češkoj, a potom u lipnju iste godine i u Slovačkoj. U srpnju 2015. otvorena je online trgovina u Ukrajini, a u studenom 2015. u Rumunjskoj. 2016. godine Answear.com je počeo s radom u Mađarskoj. Krajem 2018. online trgovina počela je s poslovanjem na bugarskom tržištu, a od 2021. prisutna je u Grčkoj, Hrvatskoj[3] i Cipru.

Sjedište Answear-a u Krakovu

U srpnju 2019. dogodila se najveća logistička operacija u povijesti trgovine - preseljenje cijelog skladišta iz tadašnjeg sjedišta u Skawini u novi prostor u Kokotówu kod Krakova.

U rujnu 2020. Answear.com podnio je Prospekt emisije na odobrenje poljskom tijelu, za financijski nadzor i najavio planove za izlazak na burzu. U prosincu je tvrtka provela javnu ponudu ukupne vrijednosti preko 80 milijuna PLN. Dana 8. siječnja 2021. godine dionice Answeara debitirale su na glavnom tržištu Varšavske burze, a njihova je početna cijena porasla za 19,6% u odnosu na cijenu emisije. U 2021. godini završena je migracija online trgovina Answear.com na jedinstvenu platformu za online trgovinu. Iste godine tvrtka je implementirala novu strategiju marketinške komunikacije s fokusom na inspiraciju i žene. Kampanja kojom se komunicirala strategija bila je popraćena sloganom "Lifespiration Starts Here"[4]

Posebni projekti[uredi | uredi kôd]

Answear pokreće posebne projekte koji se ne odnose samo na modu, već otvaraju put do karijere perspektivnim mladim talentima, fokusirajući se na pomoć najmlađima ili promicanje ekološki osvještenih rješenja.

Brend je zaslužan za međunarodnu kampanju #Sport Is The Answear koja promovira zdrav način života i svakodnevnu tjelesnu aktivnost u različitim oblicima.

Uz promjenu strategije, u jesen 2021. pokrenut je međunarodni foto natječaj Lifespiration Starts Here[5] koji potiče ljude na traženje ljepote u svakodnevnom životu i dijeljenje inspiracije. Projekt su u svakoj zemlji podržale iznimne žene poznate iz svijeta društvenih mreža i šoubiznisa. Kao rezultat toga, stvoreno je preko 4000 fotografija i videa.

Answear.com podržava razvoj modne industrije i radi u korist stilista, vizažista i blogerica koji poduzimaju prve korake u industriji. Od 2012. godine organizira se natjecanje Battle of Stylists za stiliste početnike. Do sada su održana četiri izdanja natjecanja. 2016. godine pokrenuto je natjecanje Supermodel Answear u kojem su se natjecali modeli početnici iz 5 zemalja. Za stiliste početnike, scenografe, dekoratere i ostale entuzijaste kreativnog uređenja prostora, Answear je organizirao 3 izdanja Projekt Packshot natječaja.

Zemlje u kojima Answear posluje

Answear je surađivao sa slavnim osobama, glumicama, umjetnicima, modelima, plesačima, među ostalima u Hrvatskoj su to: Katarina Baban, Nataša Janjić Medančić, Tina Walme, Ivana Čuljak-Lošić, Nana Nadarević, Marko Gregurić i ostali.

Vlastita modna marka[uredi | uredi kôd]

U 2014. godini osnovana je vlastita modna marka pod nazivom Answear. 2018. brend je lansirao limitiranu kolekciju „Manifest Your Style". Godine 2020. Answear.LAB zamijenio je postojeću etiketu Answear. Nova robna marka posvećena je modernim ženama, fokusira se na kapsularne kolekcije, koristeći potencijal lokalnih tvornica i malih tvornica te uspostavljajući suradnju s neovisnim dizajnerima. U svojim kolekcijama modna marka snažno naglašava ideju sestrinstva, potiče ljude da žive po svojim uvjetima, razbijaju stereotipne obrasce i unose promjene. Na Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2021., premijerno je predstavljena limitirana kolekcija Ethical Wardrobe, čime je pokrenuta pojava stalne linije etičkih proizvoda u asortimanu modne marke. U kolovozu 2021. lansirana je odvažna kolekcija Girl Power. Prihodom od prodaje kolekcije podržale su se ženske organizacije u 7 zemalja u kojima Answear u tom trenutku poslovao.

Operativni model[uredi | uredi kôd]

Answear je online multi-brand trgovina koja nudi proizvode različitih cjenovnih kategorija od preko 400 modnih marki iz cijelog svijeta. Tvrtka se oslanja na vlastiti logistički centar, što omogućuje optimizaciju troškova i poboljšanje logistike. Svi proizvodi uključeni u narudžbu isporučuju se u jednom paketu - radi zaštite okoliša i pogodnosti kupaca. Answear nudi razne načine dostave i plaćanja, fokusirajući se na brzu isporuku i kvalitetu usluge.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Answear.com je dobio svoju prvu nagradu 6 mjeseci nakon osnivanja. Od tada je osvojio preko 50 nagrada u industriji online trgovine, uključujući:

 • Webstar award for the Website of the Year 2011
 • Fashion Website Awards for the best online store in the fashion industry of 2012
 • Consumer's Laurel 2013 in the Discovery of 2013 category
 • The „Good Brand" award  - Quality, Trust, Reputation (2014, 2015)
 • E-Commerce Innovation Awards 2017 in the category of the best online store
 • E-commerce Polska Awards 2018 w kategorii Best campaign za jesienną kampanię „Moda testowana na ludziach"
 • E-commerce Polska Awards 2018 w kategorii Think out of the box za wdrożenie kanału Answear.tv
 • Favorites of Success 2017, 2018 – Answear.ua najlepszym sklepem odzieżowym na Ukrainie
 • E-commerce Polska Awards 2019 in Best in Crossborder category
 • E-commerce Innovation Award 2019 for the best online store for transport / foreign tradeSuperbrands 2020
 • IN2 Sabre Awards 2021 in Best Use of Social Photos category for #CatchTheMoment project
 • Native Advertising Institute_Native Advertising - Best Use of Facebook_Answear & Shape of you (24sata)_Croatia[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Twórcy House i Mohito otworzyli e-sklep z markową odzieżą. www.dlahandlu.pl (poljski). Pristupljeno 17. ožujka 2022.
 2. O Answear.hr | ANSWEAR.hr. answear.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2022.
 3. Jutarnji list - Vodeća europska internetska platforma za kupovinu odjeće u 2021. ostvarila rekordne prihode od prodaje. novac.jutarnji.hr. 23. veljače 2022. Pristupljeno 17. ožujka 2022.
 4. Answear, vodeća europska online platforma za kupovinu stigla je u Hrvatsku!. miss7.24sata.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2022.
 5. Winterspiration. lifespirationstartshere.answear.hr. Pristupljeno 17. ožujka 2022.
 6. Movers, Brand. Native Advertising Awards 2022 Shortlist. www.nativeadvertisinginstitute.com (engleski). Pristupljeno 17. ožujka 2022.