Ante Rendić-Miočević

Izvor: Wikipedija

Ante Rendić-Miočević (Split, 1943.), hrvatski povjesničar umjetnosti, arheolog i muzejski savjetnik.

Osnovnu školu je završio u Splitu, gdje je započeo i klasičnu gimnaziju koju je završio u Zagrebu. Godine 1969. diplomirao je povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvo radno iskustvo stječe u Arheološkom muzeju u Splitu, a nakon polaganja stručnog ispita 1973. zapošljava se u Arheološkom muzeju u Zagrebu kao kustos. Kasnije ostaje viši kustos, a od 1986. muzejski savjetnik.[1]

Autor je ili suautor brojnih izložbenih projekata, među kojima su i "Blaga hrvatskih muzeja-Arheološki muzej Zagreb" u Arezzu i Torinu te autor izložbe koja je obilježila 150. obljetnicu Arheološkoga muzeja s naslovom "Muzeopis". Bio je član Hrvatskog muzejskog vijeća, Povjerenstva za izradu prijedloga muzejskog zakona, mnogobrojnih komisija, te Upravnog vijeća Hrvatskoga povijesnog muzeja, a od 2002. i dopisni je član uglednoga Njemačkog arheološkog instituta (DAI) u Berlinu.

Za svoj rad nagrađen je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Ante Rendić-Miočević koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.