Nacrt:Audio obilazak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Audio obilazak)
Ručni audio vodič

Audio obilazak ili audio vodič daje snimljeni govorni komentar, obično putem ručnog uređaja, atrakciji za posjetitelje kao što je muzej . Dostupni su i za samostalne obilaske lokacija na otvorenom [1] ili kao dio organiziranog obilaska. Funkcija audio vodiča je pružiti iza-scenski pregled, kontekst i relevantne informacije o promatranim stvarima . [2] Često se audio vodiči nude u višejezičnim verzijama i mogu se pristupiti na različite načine. Neki od složenijih obilazaka mogu uključivati originalnu glazbu i intervjue. [3] Uobičajena praksa je da se audio vodiči iznajmljuju na licu mjesta, dok se novije verzije mogu preuzeti s interneta ili pristupiti putem mobilne mreže. Neki audio vodiči su besplatni ili uključeni u ulaznicu, dok se za druge mora posebno platiti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Willem Sandberg, direktor muzeja Stedelijk u Amsterdamu od 1945. do 1962., bio je pionir prvih audio obilazaka muzeja u svijetu. Kada je stvoren 1952., programeri su bili oduševljeni jedinstvenim potencijalom ovog otkrića koje je omogućavalo svakom posjetitelju da samostalno kontrolira svoje iskustvo. Ovaj inovativni alat je bio bogat sadržajem, prilagođen individualnoj potrebi, dostupan u svakom trenutku i pružao je stilove učenja koji su se razlikovali od uobičajenih kataloga, tekstnih ploča ili oznaka.

Sandbergova ambulantna predavanja su se održavala putem zatvorenog kratkovalnog radiodifuzijskog sustava, gdje je pojačani zvuk analognog magnetofona služio kao izvor za emitiranje, dok je prijenos obavljen pomoću kružne antene postavljene oko galerije ili galerija. Identična predavanja na nizozemskom, francuskom, engleskom i njemačkom jeziku snimljena su na magnetske vrpce, emitirana putem antene, a posjetitelji su ih uhvatili putem prijenosnog radijskog prijamnika sa slušalicama, kada su bili unutar petlje.

Sustav je bio dizajniran na način da su svi posjetitelji bili opremljeni slušalicama te su mogli čuti samo odabrane komentare u svakom trenutku. Kao rezultat toga, skupine posjetitelja su se kretale kroz galerije i promatrale eksponate kao da ih nevidljiva sila vodi, u potpunoj usklađenosti. [4]

Elektronički multimedijski vodiči[uredi | uredi kôd]

Set audio vodiča za obilazak Louvrea koji podržava korejski jezik .

Multimedijski elektronički vodič je specijalno dizajniran uređaj koji posjetiteljima muzeja pruža audio, vizualne ili tekstualne sadržaje, s mogućnošću interakcije ili bez nje. Također može pružiti alternativni sadržaj koji odgovara različitim osobnim preferencijama. Može uključivati dodatke kao što su slušalice, digitalna olovka i zasloni s LED ili LCD zaslonima.

Ovi pametni vodiči imaju mogućnost pružanja sadržaja na različitim jezicima i naglascima, s više glasovnih opcija, tekstom i prilagođenim sadržajem za različite dobne skupine. . [5] Njima se može upravljati na nekoliko načina:

  • Posjetitelj upravlja sustavima dodira/push-gustera. Posjetitelj u elektronički muzejski vodič unosi šifru dodijeljenu predmetu ili lokaciji i dobiva odgovarajući sadržaj. [6]
  • Sustavi koji prepoznaju lokaciju rade poluautomatski. Oni osjećaju lokaciju pomoću nekoliko alternativnih tehnologija i pružaju povezani sadržaj. Ako područje osjeta nije dovoljno usko za otkrivanje svakog različitog objekta, tada će posjetitelj unijeti ili odabrati sadržaj koji želi. Sustavi s obzirom na lokaciju pružaju kvalitetnije izlete osobama s invaliditetom. [7]
  • Line of Sight Aware Systems rade automatski. Oni osjećaju lokaciju i ciljni objekt i pružaju povezani sadržaj. Ovi sustavi mogu uključivati softver koji će pokušati izmjeriti posjetiteljeve ciljeve i interesna područja te može pružiti pliće ili dublje informacije o objektu. [8] Ovi sustavi mogu trebati posebne tehnologije za otkrivanje ciljeva.

Ovi elektronički vodiči omogućavaju muzejskoj upravi pristup korisnim statistikama i izvješćima, koja obuhvaćaju informacije o broju posjeta, profilu posjetitelja, povratne informacije i druge istraživačke rezultate. [9]

Ture mobitelom[uredi | uredi kôd]

Obilazak mobitelom je audio obilazak gdje se putem mobilnog telefona pruža unaprijed snimljena ili strujana audio interpretacija za mjesto baštine ili kulturnu izložbu. [10] Jedna od prednosti audio obilazaka putem mobitela je ta što većina posjetitelja već posjeduje potrebnu opremu za audio obilazak - svoje mobitele

Svako mjesto izložbe je povezano s telefonskim brojem koji ima pridružene brojeve stanica. Ti brojevi stanica su prikazani pored svake izložbe. Kada posjetitelj nazove taj broj, bit će mu postavljen upit i može unijeti odgovarajući broj stanice za određenu izložbu kako bi čuo snimljeni sadržaj. Ovi obilasci također omogućuju posjetiteljima: brzo premotavanje unaprijed, unatrag, pauziranje, kao i ostavljanje povratne poruke za svaki eksponat ili cijeli obilazak; jednostavnim pritiskom na broj. Osim audiosadržaja, neki davatelji također mogu slati video i tekstualne poruke nedavnim posjetiteljima s ažuriranjima. Ovo je stari pristup, koji se ne koristi široko. 

Ture putem pametnog telefona[uredi | uredi kôd]

Pametni telefoni imaju značajne prednosti u odnosu na mobilne telefone jer imaju tehnologije pokretanja priče ( GPS, bluetooth, NFC, skener QR koda ) i mogu koristiti snagu mobilnih aplikacija za isporuku prave priče na pravom jeziku na pravom mjestu i na pravi kontekst (npr. večernja tura ili zimska tura). Priče se mogu prilagoditi prema tempu i raspoloženju korisnika, omogućavajući im da dožive vodstvo na način koji im najbolje odgovara. Osim audio sadržaja, takva vodstva koriste i različite druge vrste sadržaja poput fotografija, tekstova, video zapisa i zadataka. Ove aplikacije mogu raditi i online i offline, pružajući fleksibilnost korisnicima.

Obilasci putem pametnog telefona mogu voditi korisnike na različite lokacije, bilo na otvorenom (kao što su ulice, autoceste, zoološki vrtovi, parkovi, arheološka nalazišta) ili u zatvorenim prostorima (kao što su muzeji). Ovi obilasci koriste različite tehnike vođenja kako bi korisnicima omogućili interaktivno iskustvo.

Muzejsko tržište se mijenja
  • Muzeji mogu objaviti vodstva u sat vremena i promijeniti ih u bilo kojem trenutku. Audio vodič više nije jednokratni projekt
  • Muzeji konačno posjeduju sadržaj koji razvijaju (u doba hardverskih audio vodiča muzeji su rijetko posjedovali sadržaj)
  • Muzeji mogu izaći van i organizirati obilaske grada
  • Muzeji mogu surađivati s drugim kulturnim ustanovama
  • Muzeji mogu pozvati ljude iz lokalnih zajednica da im pomognu u razvoju priča (tj. iskoristiti crowdsourcing)
  • Muzeji konačno mogu osvojiti turističko tržište i nastaviti svoju obrazovnu misiju prema turistima
  • S novim glasom, s drugim muzejima, s crowdsourced projektima, uz suradnju s turizmom i sveučilištima, muzeji se mogu prijaviti za velike potpore iz javnih fondova
Turističko tržište se mijenja
  • Gradovi mogu kontrolirati promet turista, npr. poslati turiste dalje od centra grada
  • S druge strane, mali gradovi oko velikih mogu privući turiste organiziranjem vođenih obilazaka
  • Gradovi mogu obogatiti iskustvo rent-a-bike/boat/cara pripovijedanjem priča
  • Gradovi mogu pomoći turistima da se "osjećaju kao domaći" uz pomoć lokalnih zajednica
  • U gradskom kontekstu, muzeji i razvijači priča mogu uživati u lokalnim tvrtkama kako bi besplatno promovirali svoje obilaske i priče, budući da takvi obilasci donose dodatnu vrijednost za korisnike takvih poduzeća. Npr. javni prijevoz, mobilni operateri, hoteli, usluge iznajmljivanja rado promoviraju izlete u blizini. Naziva se konceptom Storytelling Smart City.
Implikacije moderne tehnologije
  • Samovozeći automobili predstavljaju priliku da mobilno pripovijedanje postane dio infotainment sustava automobila. Putnici će dobiti priče na cestama (vjerojatno besplatno).
  • Aplikacije osobnog asistenta kao što su Apple Siri ili Google Assistant također će koristiti priče temeljene na lokaciji. Budući da se radi o aplikacijama temeljenim na zvuku, takvi pomoćnici trebaju sadržaj temeljen na zvuku i lokaciji. Razvoj "kapaciteta pripovijedanja" za glasovne pomoćnike bit će snažan pokretač za podizanje javnog interesa za Mobile Storytelling i privlačenje više pripovjedača i sredstava.

Najnovija evolucija obilazaka putem pametnog telefona[uredi | uredi kôd]

S obzirom na nisku stopu preuzimanja izvornih mobilnih aplikacija za jednokratnu upotrebu, [11] dijelom zbog zamora aplikacija, [12] posljednjih godina muzeji slijede sve veći trend ponude progresivnih web aplikacija (PWA) ili web aplikacija kojima se može pristupiti putem QR kod bez potrebe za preuzimanjem bilo koje aplikacije. Jedan od problema tih obilazaka pametnih telefona temeljenih na pregledniku je teškoća unovčavanja. Kako bi riješile ovaj problem, određene tvrtke koriste inovativne pristupe poput jedinstvenih kodova koji se unose u web-aplikaciju i automatski istječu nakon određenog vremenskog razdoblja. Također, koriste se jedinstveni kodovi koji nisu prenosivi, ali mogu se ponovno koristiti, otisnuti na kartici koja anonimno prepoznaje uređaj koji koristi posjetitelj..

Reference[uredi | uredi kôd]

  1. As employed in the gardens of Blenheim Palace, Oxfordshire, England
  2. Fisher (2004), p. 49.
  3. Walkin' Broadway from CityListen Audio Tours includes several original interviews with notable Broadway artists and producersArhivirana inačica izvorne stranice od 5. veljače 2011. (Wayback Machine)
  4. Tallon, Loïc; Walker, Kevin, ur. 2008. Digital Technologies and the Museum Experience. AltaMira Press. str. x, xiii, xvii, xxii. ISBN 978-0-7591-1119-6
  5. Bartneck, Christopher; Masuoka, Aya; Takahashi, Toru; Fukaya, Takugo. 2007. An Electronic Museum Guide In Use. Psychology of Aesthetics, Creativity, and the Arts. 1. str. 53–55. CiteSeerX 10.1.1.67.3278. doi:10.1037/1931-3896.1.2.114. ISBN 978-0-7695-2385-9
  6. The Learning Experience With Electronic Museum Guides.
  7. Accessible Design of a Portable Electronic Museum Guide for Universal AccessArhivirana inačica izvorne stranice od 28. lipnja 2007. (Wayback Machine), University of Cambridge, UK.
  8. Kuderna-Iulian Benta. 2005. Affective Aware Museum Guide. IEEE International Workshop on Wireless and Mobile Technologies in Education (WMTE'05). IEEE International Workshop on Wireless and Mobile Technologies in Education. IEEE. Tokushima, Japan. str. 53–55. doi:10.1109/WMTE.2005.8. ISBN 978-0-7695-2385-9
  9. Learning from Museums: Visitor Experiences and the Making of Meaning (2000), American Association for State and Local History Book Series. ISBN 0-7425-0295-3.
  10. Stephen Neuhauser, Cells and Sites: How Historic Sites are Using Cell Phone ToursArhivirana inačica izvorne stranice od 21. veljače 2010. (Wayback Machine), National Trust Historic Sites BlogArhivirana inačica izvorne stranice od 15. prosinca 2009. (Wayback Machine), July 3, 2008.
  11. Dilenschneider, Colleen. Musing On A Mobile App For Your Cultural Organization? Read This First (NEW DATA) (engleski). Pristupljeno 23. travnja 2022.
  12. Schippers, Ben. App Fatigue (engleski). Pristupljeno 23. travnja 2022.

Daljnje čitanje[uredi | uredi kôd]

  • Fisher, Jennifer (2004.), "Govori prikaza: muzejski audiovodiči umjetnika". U Drobnick, Jim, Aural Cultures . ISBN 0-920397-80-8

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Predložak:Authority control