Austrijska galerija Belvedere

Izvor: Wikipedija
Austrijska galerija Belvedere

Osnovan 1903.
Smještaj Prinz Eugen-Straße 27, Beč, Austrija
Vrsta Umjetnički muzej
Broj posjetitelja 1.266.620 (2015.)
Ravnatelj Stella Rollig i Wolfgang Bergmann
Službena stranica belvedere.at

Austrijska galerija Belvedere (njemački: Österreichische Galerie Belvedere) je muzej koji se nalazi u kompleksu palača Belvedere u Beču, Austrija.

Pogled iz Gornjeg Belvederea na svjer prema cenru Beča preko vrtova Donjeg Belvederea.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Belvedere je izgrađen kao ljetna rezidencija Eugena Savojskog, a dizajnirao ga je Johann Lucas von Hildebrandt početkom 18. stoljeća. Poslije kraljevićeve smrti, Habsburgovci su otkupili njegove palače i većinu njegove umjetničke kolekcije. Različiti dijelovi kolekcije su izloženi u palačama Belvederea od 1781., a od 1903. u Donjem Belvederu osnovan je muzej, tada poznat kao Moderna galerija.[1] Poslije Prvog svjetskog rata muzeju je pridružen i Gornji Belvedere i oranžerija gdje su izložene privatne zbirke, te je preimenovan u Austrijsku galeriju (Österreichische Galerie) 1921. god. Osim reprezentativnog prostora palača u parku, Galeriji pripadaju i gradska zimska palača Eugena Savojskog i muzej moderne umjetnosti poznat kao „Kuća 21” (21er Haus) od 1958. god.

Od 1957. muzej izdaje vlastiti godišnjak, „Najave Austrijskih galerija” (Mitteilungen der österreichischen Galerie), i priređuje specijalne izložbe koje su u žarištu austrijske i svjetske likovne scene, tako su tu održane velike i pomno pripremane izložbe slika Vincenta van Gogha, Paula Gauguina, Paula Cézanna, Alfonsa Muche i brojnih drugih velikih slikara.

Od 2007. do 2016. muzej je vodila Agnes Husslein, bivša ravnateljica Rupertinuma iz Salzburga i Museum der Moderne, koja je unijela brojne inovacije.

Kolekcija[uredi | uredi kôd]

Umjetnička djela koja posjeduje ova galerija uključuje slike od srednjeg vijeka, preko baroka do najnovijih radova iz 21. stoljeća. Galerija je podjeljena na tri glavne skupine:

  • Austrijski barokni muzej (Donji Belvedere),
  • Austrijska galerija slika 19. i 20. st. (Gornji Belvedere) i
  • Austrijski muzej srednjovjekovne umjetnosti (Štale palače).[1]

Fokus galerije su vrijedna djela austrijskih slikara s kraja 19. stoljeća (Fin de Siècle) i secesije. Najpoznatiji slikari čija djela galerija posjeduje su Gustav Klimt i Egon Schiele.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Österreichische Gallery (engleski). Encyclopædia Britannica Online. Pristupljeno 4. kolovoza 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]