Ayman al-Zawahiri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ayman al-Zawahiri portrait.JPG

Ayman al-Zawahiri (arapski أيمن محمد ربيع الظواهري Ayman Muḥammad Rabayaḥ al-Ẓawāhirī. (Egipat, 19. svibnja 1951.) je novi al-Qaedin vođa[1] i visoki dužnosnik te stariji vođa islamističkih organizacija koje su organizirale i sprovele terorističke napade u Sjevernoj Americi, Aziji, Africi te na Bliskome istoku.

al-Zawahiri je bio drugi i posljednji 'emir' Egipatskog Islamskog Džihada. Naslijedio je Abbuda al-Zummara, kada su ga egipatske vlasti osudile na doživotni zatvor.

1998., al-Zawahiri formalno priključuje Egipatski Islamski Džihad al-Qaedi. Prema tvrdnjama bivšeg člana al-Qaeda, radio je za al-Qaedu od prvog dana i bio je viši član zapovjedničkog vijeća al-Qaede. Često je opisan kao i 'poručnik' Osame bin Ladena, iako ga bin Ladenov biograf opisuje kao "pravog mozga" al-Qaeda.[2] Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država ponudilo je nagradu do 25 mil. dolara za informaciju o al-Zawahirovoj lokaciji koja bi vodila do njegovog uhićenja. [3] al-Zawahiri je na listi traženih osoba Ujedinjenih Naroda kao član al-Qaede.[4]

Rani život[uredi | uredi kôd]

al-Zawahiri je studirao medicinu u Kairu. Uspješno završava studij 1974. godine. Radio je kao kirurg za egipatsku vojsku. Poslije toga, radio je u bolnici u Kairu. 1980. i 1981., al-Zawahiri putuje u Pakistan da bi pomogao Međunarodnom Crvenom križu.[5]

al-Zawahiri je autor nekoliko djela uključujući i al-Qaedine izjave. Govori arapski, engleski[6][7] i francuski jezik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Announced by the BBC 6pm News, 16 June 2011.
  2. Baldauf, Scott. 31. listopada 2001. The 'cave man' and Al Qaeda. Christian Science Monitor. Pristupljeno 17. travnja 2008.
  3. Most Wanted Terrorists. FBI.gov. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. svibnja 2011. Pristupljeno 25. svibnja 2011.
  4. UN list of affiliates of al-Qaeda and the Taliban
  5. Succession to throne: Ayman al Zawahiri named head of al Qaeda. The Express Tribune
  6. Al-Qaeda Deputy Head Ayman Al-Zawahiri in Audio Recording: Musharraf Accepted Israel's Existence
  7. Wilkinson, Isambard. 11. kolovoza 2008. Al-Qa'eda chief Ayman Zawahiri attacks Pakistan's Pervez Musharraf in video. The Daily Telegraph. London. Pristupljeno 26. travnja 2010.