Bahamut

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Behemoth, ilustracija iz djela Collina de Plancyja Dictionnaire Infernal (1863.)

Behemoth (heb. בהמות, arap. بهيموث, bahímút) je mitološka zvijer, slična zmaju ili čak sinonim za zmaja s velikom snagom i zubima. Smatra se da Behemoth predstavlja egipatsko božanstvo Tawaret, odnosno nilskog konja.

U židovskoj mitologiji, Behemoth je bio simbol sveg zla na zemlji. Spominje se u starozavjetnoj knjizi o Jobu (Job 40,15-24),[1] gdje se opisuje kao veliki i snažni nilski konj.

U apokrifnoj Knjizi proroka Henoka (Hen 60,7-8)[2] opisuje se podrijetlo ovog demona. Bog je stvorio dva čudovišta, žensko imenom Levijatan koje obitava u oceanima i muško, Behemotha koji živi u pustinji.[3]

Behemoth se ne spominje na popisu demona u djelu Johanna Weyera (1515. – 1588.) Pseudomonarchia Daemonum, iako Weyer priznaje da bi Behemoth mogao biti sam Sotona. Međutim, Collin de Plancy (1793. – 1881.) ga navodi u svojoj knjizi Dictionnaire Infernal (1863.).[3]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 571.
  2. Laurence, Richard (ur.), str. 130.
  3. a b Behemoth na deliriumsrealm.com

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Draig.svg Nedovršeni članak Bahamut koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.Pentacle 1.svg Nedovršeni članak Bahamut koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.