Bahamut

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Behemoth, ilustracija iz djela Collina de Plancyja Dictionnaire Infernal

Behemoth (heb. בהמות, arap. بهيموث, bahímút) je mitološka zvijer, slična zmaju ili čak sinonim za zmaja s velikom snagom i zubima. Smatra se da Behemoth predstavlja egipatsko božanstvo Tawaret, odnosno nilskog konja.

U židovskoj mitologiji, Behemoth je bio simbol sveg zla na zemlji. Spominje se u starozavjetnoj knjizi o Jobu (Job 40,15-24)[1], gdje se opisuje kao veliki i snažni nilski konj.

U apokrifnoj Knjizi proroka Henoka (Hen 60,7-8)[2] opisuje se podrijetlo ovog demona. Bog je stvorio dva čudovišta, žensko imenom Levijatan koje obitava u oceanima i muško, Behemotha koji živi u pustinji.[3]

Behemoth se ne spominje na popisu demona u djelu Johanna Weyera Pseudomonarchia Daemonum, iako Weyer priznaje da bi Behemoth mogao biti sam Sotona. Međutim, Collin de Plancy ga navodi u svojoj knjizi Dictionnaire Infernal (1863.).[4]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Biblija, Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta, str. 571.
  2. Laurence, Richard (ur.), str. 130.
  3. Behemoth na deliriumsrealm.com
  4. Behemoth na deliriumsrealm.com

Literatura[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Draig.svg Nedovršeni članak Bahamut koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.Pentacle 1.svg Nedovršeni članak Bahamut koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.