Banovac (prezime)

Izvor: Wikipedija

Prezime Banovac je izvedeno od starohrvatskog upravnog naslova ban, što znači upravitelj zemlje. Što se tiče imenice banovac, ona u hrvatskom jeziku ima više značenja:

  • onaj koji je odan banu, banov čovjek
  • u povijesnom kontekstu viceban, podban
  • pripadnici banske vojske - banovci
  • nekadašnji starohrvatski novci

U Hrvatskoj danas živi oko 1000 osoba koje nose prezime Banovac. Glavno naselje roda Banovac je Grebaštica kod Šibenika. Dakle, Grebaštica je najjače naselje ovoga roda u Republici Hrvatskoj i šire te su tu vrlo brojan i ugledan rod.

Pored Grebaštice, Banovce nalazimo i na:


Bitelić - sinjsko područje

U Biteliću, sinjskom području, Banovci su vezani uz rod Buljana. U Donjem Biteliću, zaselak Gornji Buljani / Vignjište/ postoji jedan dio Buljana koji uz prezime Buljan dodaju i Banovac ili Buljan uz Banovac. Da se radi o Banovcima potvrđuje Alberghettijev zemljišnik (1725 - 1729) u kome je u banderiji harambaše Martina Buljana upisan i Petar Banovac s napomenom da je u Bitelić došao iz Šibenika. Najvjerojatnije je Petar Banovac zaslugom kao vojnik dobio zemlju u Biteliću, te se tu nastanio s obitelji.

U katastarskim spisima iz 1832. godine kao posjednik zemalja u Biteliću javlja se Marija Banovac.

Pregledom popisima rođenih, vjenčanih i umrlih župe Bitelić od 1825. godine često se pojavljuje Banovac uz prezime Buljan ili samostalno za osobe iz roda Buljan u Vignjištu / Gornji Buljani / Bitelić. Danas na tom području živi samo jedna obitelj s prezimenom Banovac.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]