Bazilika Gospe od Pilara

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Bazilika Gospe od Pilara

Bazilika Gospe od Pilara (špa. Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar) katolička je crkva u gradu Zaragozi u pokrajini Aragoniji u Španjolskoj. Bazilika je izraz poštovanja prema Blaženoj Djevici Mariji, pod naslovom Gospa od Pilara, koju je papa Ivan Pavao II. hvalio kao „majku španjolskog naroda“.[1] Smatra se, da je ovo prva crkva posvećena Mariji u povijesti.[2]

Lokalne tradicije smatraju, da je povijest ove bazilike započela u zori kršćanstva u Španjolskoj, pripisujući ukazanje svetom Jakovu apostolu za koga se po tradiciji vjeruje, da je donio kršćanstvo u Španjolsku.[3] Ovo je jedino prijavljeno Marijino ukazanje, koje se dogodilo prije nego što se vjerovalo u njezino uznesenje na nebo.

Mnogi kraljevi Španjolske, mnogi drugi strani vladari i sveci iskazali su svoje poštovanje pred ovim Marijinim kipom. Među najistaknutijima su: sveti Ivan od Križa, sveta Terezija Avilska, sveti Ignacije Lojolski i blaženi William Joseph Chaminade. Bazilika Gospe od Pilara jedna je od dvije bazilike u gradu Zaragozi, i konkatedrala je grada zajedno s obližnjom Katedralom Spasitelja (špa. La Seo de Zaragoza). Arhitektura je baroknog stila, a sadašnja zgrada pretežno izgrađena između 1681. i 1872. godine.

Tijekom Španjolskog građanskog rata 1936.–1939. na baziliku su bačene tri bombe, ali nijedna nije eksplodirala. Dvije od njih su još uvijek izložene u bazilici.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]