Ivan od Križa

Izvor: Wikipedija
Ivan od Križa
prezbiter i crkveni naučitelj
Ivan od Križa prezbiter i crkveni naučitelj
Rođen 24. lipnja 1542.
Fontiveros
Preminuo 14. prosinca 1591.
Úbeda
Beatificiran 25. siječnja 1675.
Kanoniziran 27. prosinca 1726.
Spomendan 14. prosinca
Portal o kršćanstvu

Sveti Ivan od Križa (špa.: San Juan de la Cruz; Fontiveros, Španjolska, 24. lipnja 1542. – Ubeda, Španjolska, 14. prosinca 1591.), katolički svetac, crkveni naučitelj, pisac, katolički mistik, redovnik karmelićanin, obnovitelj karmelićanskog reda.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u siromašnoj španjolskoj obitelji. Od djetinjstva, nastojao je naći posao, kako bi pomogao u uzdržavanju obitelji. Nakon mnogo raznih poslova, uspjeh i zadovoljstvo nalazi u dvorenju bolesnika u bolnici, u kojoj usput i studira humanističke znanosti kod isusovaca od 1559. do 1563. U vremenu odabira životnog poziva, odlazi u samostan Karmel i postaje poniznim novakom. Zahvaljujući velikoj inteligenciji i željom za istinom postaje nadstojnikom studenata. Predavao je biblijske studije na sveučilištu "Colegio de San Andrés" u Salamanci.

Ubrzo postaje nezadovoljan životom u Karmelu zbog slabe stege i nedovoljne pokore te zaželi otići u kartuzijanski samostan. Tu mu želju poremeti susret 1567. sa Terezijom Avilskom, koja ga je pridobila za svoju obnovu započetu 1562. godine sa Samostanom sv. Josipa u Avili, a u tom trenutku nastavljala s drugim samostanom u Medini del Campo. Željela je za svoju obnovu imati podršku i muške grane karmelskog reda, te je Ivan od Križa postao prvi karmelićanin terezijanske obnove u zabitom mjestašcu Duruelo u studenom 1568. Od braće koja ga nisu razumjela mnogo je pretrpio jer su smatrali, da on unosi razdor u Red. Devet mjeseci provodi u samostanskoj samici u Toledu, a sve to podnosi strpljivo. U tamnici je spjevao većinu svojih najljepših stihova. Uspio je pobjeći 15. kolovoza 1578.

Zahvaljujući patnjama i ustrajnosti, karmelićanska reforma je ipak pobijedila. Godine 1580. papa Grgur XIII. odobrio je osnutak bosonogih karmelićana. Zajedno sa sv. Terezijom Avilskom osnivao je karmelićanske samostane. Umro je u 49-oj godini od čega je 28 godina proveo u Karmelu.

Djela[uredi | uredi kôd]

Ivan od Križa smatra se jednim od najvećih španjolskih pjesnika. Napisao je mnoštvo pjesama, a njegove pjesme Tamna noć i Duhovni spjev uvrštavaju se zbog bogate simbolike i stila u najbolje pjesme španjolske književnosti. Najpoznatija mu je knjiga Uspon na goru Karmel. Njegova književna djela prvi put su objavljena 1618. godine, a utjecao je na mnoge književnike nakon njega.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Papa Benedikt XIII. proglasio ga je svecem 1726. Papa Pio XI. proglasio ga je crkvenim naučiteljem 1926. Spomendan mu je 14. prosinca. Engleska Crkva naziva ga "Učiteljem vjere".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Ivan od Križa
Mrežna mjesta