Bean: Film vrhunske katastrofe (1997.)

Izvor: Wikipedija
Bean: Film vrhunske katastrofe
Naslov izvornika
Bean: The Ultimate Disaster Movie
RedateljMel Smith
ProducentPeter Bennett-Jones
Tim Bevan
Eric Felner
Richard Curtis
ScenaristRichard Curtis
Robin Driscoll
Glavne ulogeRowan Atkinson
Peter MacNicol
Pamela Reed
Harris Yulin
Burt Reynolds
GlazbaHoward Goodall
SnimateljFrancis Kenny
MontažaChristopher Blunden
StudioWorking Title Films
Tiger Aspect Films
DistributerPolyGram Filmed Entertainment (UK)
Gramercy Pictures (SAD)
Godina izdanja1997.
Trajanje90 minuta
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
JezikEngleski jezik
ŽanrKomedija
Proračun18 milijuna USD[1]
Zarada251,2 milijuna USD[1]
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Bean: Film vrhunske katastrofe (eng. Bean: The Ultimate Disaster Movie), britansko-američka komedija iz 1997. Bazirana je na popularnoj TV seriji Mr. Bean, a 2007. je snimljen i nastavak filma: Mr. Bean na praznicima.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Mr. Bean je dobroćudan, trapav i ekscentričan čuvar u londonskoj Kraljevskoj nacionalnoj galeriji. Odbor ravnatelja želi ga otpustiti zbog spavanja na poslu, ali predsjednik galerije stane iza Beana. Stoga se odbor odlučuje na drugačiji plan: poslat će Beana u Galeriju Grierson u Los Angelesu, u koju upravo dovoze Whistlerovu majku, slavnu američku sliku, koju će kupiti domoljub i čovjekoljub, general Newton, za 50 milijuna dolara. Impresioniran lažnim profilom dr. Beana, visoki ga činovnik galerije David Langley dovodi u svoj stan, unatoč protivljenju svoje supruge Alison te djece Jennifer i Kevina. Nakon što Bean biva uhićen u zračnoj luci i razbije obiteljsku sliku koja za Alison ima sentimentalnu vrijednost, ona napušta Davida i odlazi k svojoj baki zajedno s djecom.

David se počinje pitati je li Bean čovjek za kojeg se predstavlja, pogotovo nakon što "uredi" kontrolnu ploču na vlaku smrti, zbog čega svi popadaju u bezdan i kobno se preplaše. Na večeri s ravnateljem galerije, Georgeom Griersonom, Bean se ponaša vrlo čudno. David ispituje Beana i shvaća da on uopće nije doktor te da ne zna ništa o umjetnosti. Kada činovnici galerije ostave Beana samog sa slikom, on kihne na nju i pokuša to obrisati jakim sredstvima i pritom uništi sliku.

U strahu da će izgubiti svoj posao i završiti u zatvoru, David padne u depresiju i napije se, iako se njegova obitelj vraća kući. Kako bi spasio Davidovu karijeru i pritom ne završio ponovno u zatvoru, Bean noću odlazi u galeriju, onesposobljava čuvara laksativima i zamjenjuje uništenu sliku plakatom, prevarivši sve pristuen, uključujući i Newtona. Bean se uspaniči kad shvati da mora održati govor, ali održi sentimentalni monolog o važnnosti obitelji i domovine te osvoji simpatije publike. Davidu prilazi policajac Brutus, pa se David uplaši da policija zna za Beanovo nedjelo sa slikom, ali ispada da je Jennifer završila u bolnici nakon nesreće na motociklu na kojem se vozila zajedno sa svojim dečkom Stingom.

U bolnici, David juri vidjeti svoju obitelj, a Beana slučajno zamijene za liječnika nakon što podigne stetoskop koji je ispao nekom drugom liječniku. Sestre misle da je kirurg pa ga natjeraju ući u operacijsku salu, gdje leži Brutus kojeg su banditi pogodili metkom. Bean uspijeva izvaditi metak nekonvencionalnim načinom liječenja. David nailazi na Beana, ne prepoznaje ga i moli ga da dođe i vidi Jennifer. Bean se slučajno sprži defibrilatorom, odleti kroza zrak i padne na Jennifer, koja se odmah probudi. David i Alison se žele odužiti "liječniku", pa Bean otkriva svoj pravi identitet i moli ih da ostane u njihovom stanu još jedan tjedan.

Nakon provođenja kvalitetnog vremena s Davidovom obitelji, Bean se oprašta od njih i odlazi u zračnu luku na let za London. U svom stanu, Bean gleda slike sebe i Langleyjevih, te pravu i uništenu Whistlerovu majku obješenu na zid, i zaspe u postelji, sretan što se vratio kući.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Box Office Mojo: Bean: Film vrhunske katastrofe