Mr. Bean na praznicima (2007.)

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Mr. Bean (razdvojba).
Mr. Bean na praznicima
Naslov izvornika
Mr. Bean's Holiday
RedateljSteve Bendelack
ProducentPeter Bennett-Jones
Tim Bevan
Eric Fellner
ScenaristHamish McColl
Robert Driscoll
Glavne ulogeRowan Atkinson
Emma de Caunes
Max Baldry
Willem Dafoe
Karel Roden
GlazbaHoward Goodall
SnimateljBaz Irvine
MontažaTony Craunston
StudioStudioCanal
Working Title Films
Tiger Aspect Films
DistributerUniversal Pictures
Godina izdanja2007.
Trajanje89 minuta
Država SAD
Ujedinjeno Kraljevstvo
Francuska
JezikEngleski
ŽanrFilmska komedija
Film ceste
Pustolovni film
Proračun25 milijuna dolara[1]
Zarada229,7 milijuna dolara[2]
Prethodni
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Mr. Bean na praznicima (eng. Mr. Bean's Holiday) filmska je komedija snimljena 2007. Ovaj američko-francusko-britanski film drugi je nastavak iz franšize o Mr. Beanu. Film je bio vrlo popularan te je zaradio 204 milijuna dolara više nego što je utrošeno u njegovo snimanje.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U Londonu, dobrodušni katolički svećenik svakog dana održava tombolu u kojoj pobjednicima daruje neki poklon (npr. popravak krova). Igrom slučaja, Mr. Bean osvaja putovanje u Cannes, videokameru i 200 eura. Odlazi na vlak, ali prije toga u francuskom restoranu napravi cirkus oko plate s morskim plodovima kad pojede škampov oklop.

Na peronu Gare de Lyona, Bean zamoli redatelja Emila Duchevskog da snima njegov ulazak u vlak njegovom novom videokamerom. Međutim, prvog puta prođe povorka, a drugog puta padne preko šalice s kavom, pa se snimanje mora ponavljati. Zbog toga Duchevsky zakasni na vlak koji odlazi s njegovim sinom Stepanom i Beanom. Njih dvojica izlaze iz vlaka, a Duchevskyjev vlak se ne zaustavi. On mu pokaže broj, ali Beanovi prsti sakriju zadnje dvije znamenke, pa oni bezuspješno pokušavaju nazvati oca. Bean zaboravi novčanik i putovnicu na telefonskoj govornici, pa ga zločesta gospođa izbacuje iz vlaka. Splet nesretnih događaja rastavlja Beana i Stepana.

Idućeg jutra, Bean se budi u francuskom selu kojeg napadaju nacistički vojnici i spašava mladu damu, no shvati da je u pitanju reklama koju snima redatelj Carson Clay. Bean postaje glumac i izvodi cirkus u zapozorju s marširanjem i korištenjem Hitlerovog pozdrava, ali dobije otkaz nakon što nehotice uništi studio u eksploziji. Bean nastavi autostopirati te ga pokupi glumica Sabine koja slučajno ide u Cannes. Na putu sreću Stepana koji je završio u rock grupi te ga uzmu sa sobom. Trio putuje cestom u Sabininom automobilu.

Na benzinskoj postaji, Sabine slučajno vidi da je Bean u televizijskim vijestima tražen zbog "otmice" Stepana, ali ga ne prijavi policiji kako ne bi zakasnila na film. Bean preruši sebe i dječaka u majku i kćer kako Sabine ne bi izgubila vrijeme zbog njih. Međutim, Sabinina uloga je na filmu srezana, pa Bean stavi snimke sa svoje videokamere koje se izvrsno uklapaju u Clayevo pripovijedanje. Publika je oduševljena filmom, a Stepan se ponovno nalazi s tatom.

U epilogu filma, Bean odlazi na plažu gdje svi likovi pjevaju francusku operu i zajedno se vesele.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]