Irski jezik

Izvor: Wikipedija
Irski jezik
Gaeilge
Države Irska
Regije Irska (otok)
Govornici 40 – 80 000 (materinski)[1]
oko 1,9 milijuna (ukupno, 2022.)
Razredba indoeuropski
 keltski
  otočni keltski
   gaelski
    irski
Pismo Latinica
Ogamsko pismo (povijesno)
Službeni status
Služben u Irska
Sjeverna Irska
EU
Jezični kôd
ISO 639-1 ga
ISO 639-2 gle
ISO 639-3 gle
Povezani članci: jezik | jezična porodica | popis jezika (po kodnim nazivima)


Irski ili irski gaelski jezik (ir. Gaeilge) jedan je od dva službena jezika u Republici Irskoj. Pripada keltskoj grani indoeuropskih jezika i najstariji je u toj grupi.[2] Bio je dominantni i većinski jezik Iraca do 19. stoljeća, kada ga zamjenjuje engleski. Danas ga u Irskoj u svakodnevnom govoru upotrebljava svega oko 73 tisuće Iraca, koji velikim dijelom žive u Gaeltachtu,[3] okruzima Irske gdje je irski jezik većinski jezik svakodnevice ili kućne uporabe. U Sjevernoj Irskoj zabilježeno je oko 43 tisuće ljudi koji ga govore na dnevnoj bazi.[4]

Irski se isprva, od 4. stoljeća, zapisivao ogamskim pismom, koje je s vremenom zamijenila latinica. Raspoznaju se tri značajnija dijalekta: munsterski, chonnahtski i ulsterski irski, od kojih svaki ima vlastiti pravopis i bitne jezične razlike. Iz jezika irskih emigranata nastali su i drugi gaelski jezici, poput škotskog gaelskog jezika, manskog jezika, a na kratko razdoblje po početka 20. stoljeća i zasebnog irskog dijalekta na Newfoundlandu.

Karakterističan je po tropadežnom sustavu – nominativ, vokativ i genitiv, dok se dativ pojavljuje samo u jednini ženskog roda i nekim imenicama muškog roda koje su povezane svakodnevnim temama (Na primjer; nom. teach "kuća" -> dat. tigh "kući").[nedostaje izvor]

Od 1922. g. bio je obvezan jezik u državnim školama. No polakom gašenju irskog jezika je išlo na ruku i odluka političkog vrha zemlje da, kao službeni jezik komunikacije u Europskoj uniji, Irska koristi engleski jezik. Od 1. siječnja 2007., irski je jedan od službenih jezika Europske unije.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ó hÉallaithe, Donncha. 1999. Native speakers. Cuisle
  2. Gaelic. Cambridge English Dictionary. Cambridge University Press. Pristupljeno 22. prosinca 2018.
  3. Census of Population 2016 – Profile 10 Education, Skills and the Irish Language. Central Statistics Office. Pristupljeno 8. lipnja 2023.
  4. Frequency of Speaking Irish. nisra.gov.uk. 21. ožujka 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Irski jezik koji govori o jeziku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.