Bulbasaur

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bulbasaur
Bulbasaur.png

Japansko ime フシギダネ, Fushigidane
Redni broj 1
Generacija prva
Vrsta Travnati/Otrovni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Ivysaura
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,7 m
Težina 6,9 kg
Sposobnost Bujanje (Overgrow)

Bulbasaur (フシギダネ Fushigidane u prvotnim verzijama na japanskom jeziku) jedan je od 720 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoši Tađiri, vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha Bulbasaura u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, jest borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Ime Bulbasaur dolazi od riječi "bulb", što na engleskom znači sjemenka (odnoseći se na onu na njegovim leđima), i grčke riječi "sauros" = gušter.

Japansko je ime Bulbasaura Fushigidane, složenica japanskih riječi "fushigi" = tajanstven, i "tane" = sjemenka.

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

  • Pokémon Red/Blue: Neobična sjemenka usađena je na njegova leđa pri rođenju. Biljka cvjeta i raste zajedno s ovim Pokémonom.
  • Pokémon Yellow: Ovaj Pokémon može preživjeti bez hranjivih tvari i po nekoliko dana. Pohranjuje energiju u sjemenki na njegovim leđima.
  • Pokémon Gold: Sjemenka na njegovim leđima ispunjena je hranjivim tvarima. Sjemenka postupno raste tijekom Bulbasaurovog odrastanja.
  • Pokémon Silver: Na leđima nosi sjemenku od svoga rođenja. Kako postaje stariji, sjemenka također raste.
  • Pokémon Crystal: Dok je mlad, koristi hranjive tvari pohranjene unutar sjemenke na njegovim leđima koje koristi za rast i razvoj.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Ovaj se Pokémon izležava tijekom dana, kupajući se u sunčevoj svjetlosti. Na njegovim leđima nalazi se sjemenka. Upijajući sunčeve zrake, sjemenka postpuno raste sve veća.
  • Pokémon Emerald: Ovaj se Pokémon izležava tijekom dana, kupajući se u sunčevoj svjetlosti. Na njegovim leđima nalazi se sjemenka. Upijajući sunčeve zrake, sjemenka postpuno raste sve veća.
  • Pokémon FireRed: Na njegovim leđima nalazi se sjemenka od samog rođenja ovog Pokémona. Sjemenka polako raste sve veća.
  • Pokémon LeafGreen: Neobična sjemenka usađena je na njegova leđa pri rođenju. Biljka cvjeta i raste zajedno s ovim Pokémonom.
  • Pokémon Diamond/Pearl/Platinum: Neko vrijeme nakon rođenja, raste dobivanjem hranjivih tvari iz sjemenke na njegovim leđima.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

U igrama Pokémon Red i Blue, Bulbasaur je jedan od početnih Pokémona, tj. jedan od Pokémona s kojim igrač započinje igru. Poké lopta koja sadržava Bulbasaura (jedinog u ovoj igri) nalazi se u laboratoriju profesora Oaka u gradu Palletu. Ako igrač odabere Bulbasaura, njegov će protivnik odabrati Charmandera. Bulbasaur će biti na 5. razini, što je slučaj s gotovo svim početnim Pokémonima

U igri Pokémon Yellow, Bulbasaura je moguće dobiti u gradu Ceruleanu. Djevojka u kući nadomak Pokémon centru dati će igraču Bulbasaura ako igračev Pikachu bude dobre volje. U ovog igri igrač može dobiti i druga dva početna Pokémona, Charmandera i Squirtlea, pričajući s određenim likovima unutar igre. Bulbasaur dobiven u gradu Ceruleanu biti će na 10. razini.

U igrama FireRed i LeafGreen, Bulbasaura je moguće pronaći (kao u igrama Pokémon Red i Blue) unutar laboratorija profesora Oaka, kao jednog od ponuđenih početnih Pokémona.

Bulbasaur je često smatran najboljim izborom početnog Pokémona zbog njegove prednosti nad prve dvije dvorane (Brockovih Kamenih/ Zemljanih Pokémona i Mistyinih Vodenih Pokémona). Službeni vodič same igre preporučuje novim igračima započinjanje igre s Bulbasaurom zbog njegove učinkovitosti protiv nekoliko Vođa dvorana.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Obaranje (Tackle) Normalni
Režanje (Growl) Normalni 4
Zametak pijavice (Leech Seed) Travnati 7
Šibanje viticom (Vine Whip) Travnati 9
Otrovni prah (PoisonPowder) Otrovni 13
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati 13
Rušenje (Take Down) Normalni 15
Oštrica lista (Razor Leaf) Travnati 19
Slatki miris (Sweet Scent) Normalni 21
Rast (Growth) Normalni 25
Dvostruka oštrica (Double-Edge) Normalni 27
Sjemenka brige (Worry Seed) Travnati 31
Sinteza (Synthesis) Travnati 33
Zrnata bomba (Seed Bomb) Travnati 37

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 45
 
Attack: 49
 
Defense: 49
 
Special: 65
 
SpAtk: 65
 
SpDef: 65
 
Speed: 45
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

Bulbasaur se prvi puta pojavio u epizodi Bulbasaur and the Hidden Village, tijekom koje Misty nailazi na Oddisha i pokušava ga uhvatiti, što joj onemogući jedan Bulbasaur. Ash ga pokušava uhvatiti, no Bulbasaur pobjegne. Na kraju epizode, tri prijatelja nailaze na kolibu u kojoj se djevojka Melanie brine za napuštene Pokémone. Nakon što Ash svrgne plan Tima Raketa koji pokušaju oteti Pokémone, Bulbasaur počinje vjerovati Ashu i odluči nastaviti putovanje s njim, pod uvjetom da ga Ash pobijedi. Uz pomoć Pikachua, Ash hvata Bulbasaura. U epizodi Bulbasaur's Mysterious Garden, Ashov Bulbasaur donosi odluku kako se neće razviti u svoj viši stupanj. U epizodi Bulbasaur... The Ambassador!, Ash ga šalje u laboratorij profesora Oaka.

U trećoj generaciji Pokémona, tijekom epizode Grass Hysteria!, May hvata još jedan primjerak Bulbasaura, koji je u jednom periodu povjerila profesoru Oaku. Mayin je Bulbasaur ženka, posvjedočeno uzorcima srca na njegovom čelu.