Benzodiazepini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Opća struktura benzodiazepina

Benzodiazepini su skupina lijekova čiju osnovnu kemijsku strukturu čini biciklički 1,4-benzodiazepinski prsten.

Jedni su od najčešće propisivanih lijekova te su često sastavni dio "kućne ljekarne" (tzv. "lijekovi za smirenje").

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Benzodiazepini su pozitivni alosterički modulatori GABAA receptora (drugim riječima - pojačavaju učinak gama-aminomaslačne kiseline (GABA)), stoga djeluju kao depresori središnjeg živčanog sustava.

Imaju anksiolitičko, sedativno, hipnotičko, amnestičko, antikonvulzivno i miorelaksirajuće djelovanje.

Primjena[uredi VE | uredi]

Koriste se za simptomatsko liječenje anksioznosti, napadaja panike, nesanice, epilepsije, sindroma sustezanja od alkohola te bolova uzrokovanih mišićnom napetošću.

Često se zloupotrebljavaju u nemedicinske svrhe radi postizanja učinka sličnog alkoholnoj intoksikaciji.

Ovisnost[uredi VE | uredi]

Glavni nedostatak ovih lijekova je izazivanje navike, što u slučaju dugotrajne i česte primjene može prijeći u psihičku i fizičku ovisnost. Rizik od ovisnosti raste s dozom i trajanjem liječenja. To se osobito odnosi na osobe sklone zlouporabi alkohola i drugih psihotropnih tvari.

Jednom kad se razvije fizička ovisnost, nagli prekid uzimanja dovodi do simptoma sustezanja. Neki od mogućih simptoma su glavobolja, bolovi u mišićima, napetost, nemir, ukočenost i drhtanje ekstremiteta, preosjetljivost na svjetlost, buku i fizički dodir itd.

Također, nagli prekid liječenja može dovesti i do povratka liječenih simptoma u pojačanom intenzitetu (tzv. rebound učinak) - npr. anksioznost, nesanica.

Kontraindikacije[uredi VE | uredi]

Benzodiazepini su kontraindicirani kod bolesnika s mijastenijom gravis, teške respiratorne insuficijencije te insuficijencije jetre. Istodobna primjena benzodiazepina s drugim depresorima središnjeg živčanog sustava (npr. alkohol) pojačava njihov sedativni učinak, kao i rizik od predoziranja. Predoziranje benzodiazepinima može završiti fatalno zbog respiratorne depresije. Kao antidot se koristi flumazenil.

Registrirani lijekovi u RH[uredi VE | uredi]