Bisalhães keramika

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Bisalhães)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Proces proizvodnje Bisalhães crne keramike
UNESCO logo.svg UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Proces proizvodnje Bisalhães crne keramike
Flag of Portugal.svg Portugal
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2016.
ID: 01199
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO

Bisalhães je jedinstvena vrsta portugalske keramike koja se tradicionalno proizvodi u istoimenom selu na južnim padinama župe Mondrões, općine Vila Real u Portugalu. Dizajnirana kao ukrasna, ali i za kuhanje, ona odražava mnoge generacije razvoja znanja i umijeća lončarstva, zbog čega je proces proizvodnje Bisalhães crne keramike upisan na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2016. godine[1].

Crna keramika Bisalhãesa

Ovaj tradicionalni obrt, koji se nalazi na grbu sela, važan je dio identiteta zajednice, a stare metode i danas se koriste za stvaranje komada nalik onima iz prošlosti[1]. Najraniji zapis aktivnog lončara u Bisalhãesu je zapis vjenčanja između žene iz Bisalhaea i lončara iz Gondara 1709. god.[2].

Nekoliko koraka je uključeno u izradu crne keramike. Prvo se zemlja razbije drvenim čekićem u kamenom koritu. Nakon što je zgnječena, glina se smješta u gumno, gdje se suši na suncu[3]. Potom se prosije i doda voda, nakon čega se umiješa u kašu, formira, definira pomoću različitih daščica i glatkim šljunkom. Na koncu se ukrašava pomoću štapa i napokon ispeče u peći koja je iskopana u zemlji (soenga). Crna boja se dobiva tako da što se posude stavljaju u pećnicu koja je prekrivena zelenim grančicama borova ili mahovinom, koja se zatim zapali i prekriva blatom tako da ne ispušta dim[4]. Postoji nekoliko vrsta keramike: churra (gruba, crna i bez sjaja), gogada ili luksuzna keramika (profinjena i besprijekorna), te minijature[3].

Podjela rada vremenom se razvila s fizički zahtjevnom pripremom gline koja je dodijeljena muškarcima, dok žene uglavnom uglavnom ukrašavaju lonce. Ova vještina se prenosi gotovo isključivo preko srodstva, a njezina budućnost je u opasnosti zbog smanjenja broja nositelja, tj. manjeg interesa mladih naraštaja da nastave tradiciju i opće potražnje za industrijskim alternativama. Osim toga, glina koja se koristi u procesu dobiva se iz lokalnih tvornica keramike umjesto da se izvlači iz jama kao nekada. Zbog toga je proces proizvodnje Bisalhães crne keramike 2016. godine upisan i na popis nematerijalne svjetske baštine za hitnu zaštitu[1].

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Bisalhães black pottery manufacturing process na UNESCO-vim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 11. rujna 2018.
  2. Hugo Vaz, Barro preto de Gondar: o design na olaria tradicional, Instituto Politécnico do Porto, Escola Superior de Media Artes e Design, 2018.(port.)
  3. 3,0 3,1 Bisalhães Pottery (engl.) Pristupljeno 14. rujna 2018.
  4. BLACK POTTERY OD BISALHAES (engl.) Pristupljeno 14. rujna 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]